Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Fredag 6 maj: Sverige och det okrossbara glaset

Uppdaterad 14.03.2013 16:02.

Under fredagen fortsatte repetitionerna och de flesta länder verkade väldigt nöjda. Alla utom Sverige, vill säga. Och ännu mer bekymrade skulle de bli innan repetitionen var slut.

Eric Saade har nämligen tagit med sig sin specialeffekt från melodifestivalen - den exploderande glasburen - för att så många som möjligt ska minnas honom och låten när det blir dags att rösta.

Tysk tv, som länge visade påtaglig skepsis inför hela idén, har byggt en helt ny bur som inte ska explodera fullt lika mycket.

Vid den första repetitionen exploderade den inte alls.

Istället hördes bara en knallpulversmäll, glaset var intakt och unge Saade skummade av frustration. Efter de sista repetitionerna på fredagkvällen fick därför svenskarna en extrainsatt session bara för att testa specialeffekten.

Eric den taggade hoppade in i buren, dansade för glatta livet och tog sin höga ton. Pang, sa sprängladdningen, men glaset var lika helt och rent som från början. Den hetlevrade popynglingen hoppade jämfota ut på scenen och skrek grova ord i mikrofonen och nu kan hela världen se och höra honom svära på engelska på YouTube.

Senare på kvällen dök svenskarna upp på ESC-fansen egen fest - då log Eric Saade med hela ansiktet och sjöng Popular i akustisk version med sin lenaste stämma. Det visade sig att tyskarna till slut fått till sprängningen, till svenskarnas oförställda glädje.

Själv är jag hemskt nöjd att det inte krävs några avancerade finesser i Finlands låt - att uppträda inför miljonpublik är svårt nog utan att man behöver extra fjärilar i magen över huruvida tekniken ska fungera eller inte.