Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kometen kommer!

Från 2013
Uppdaterad 14.06.2013 17:25.
Meteorians observatorium.
Bild: YLE/Mira Myllyniemi

Det är spännande tider för den som är intresserad av astronomi. Från och med den här veckan har den som vill möjlighet att se en komet på natthimlen. Observatoriet vid Meteorian på Söderfjärden har kometvecka och specialöppet med fritt inträde från och med lördag.

- Det är intressant eftersom det är en ljusstark komet. Det är sällan vi har sådana på besök, säger Hans Linden, vice ordförande för den astronomiska föreningen Vasa Andromeda. Han hoppas att många intresserade ska nappa på tillfället och besöka Meteorian.

Hans Linden, Vasa Andromeda, i Meteorian
Bildtext Hans Linden.
Bild: YLE/ Emelie Melin

Kometen upptäcktes för två år sedan av ett robotteleskop på Hawaii. Tidigare i mars syntes den på södra halvklotet och nu är den synlig här i norr.

Hans Linden berättar att det borde vara möjligt att se kometen med blotta ögat. Det gäller att titta på rätt ställe i samband med solnedgången. Vill man titta närmare är det kikare eller teleskop som gäller.

- Det kan hända att kikare är den bästa observationsmetoden eftersom kometen är ganska stor, säger Linden.

Det är rätt så ovanligt att se en komet

Ungefär vartannat år kommer en komet som kan ses med teleskop berättar Johan Wadström, medlem i Vasa Andromeda. De riktigt ljusstarka kometerna är betydligt ovanligare.

Kometvecka på Söderfjärden i Sundom

Programmet är inte längre tillgängligt

Wadström är medlem i astronomiska föreningen sedan tjugo år tillbaka och har hunnit se en hel del kometer. Han hör till dem som var med och byggde upp Meteorian.

Meteorian är som kanske hörs på namnet ursprungligen en ria. Den fungerar bland annat som observatorium, museum och en plats för fågelskådning och upprätthålls av Sundom bygdeförening och Vasa Andromeda.

Rian är belägen i centrum av Söderfjärden, en unik meteoritkrater som bildades för över 500 miljoner år sedan och sedan dess också varit havsbotten. Söderfjärden är den idealiska platsen för ett observatorium, de närmaste ljusen från bebyggelse ligger tre kilometer bort.

Emelie Melin