Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Ingen vill köpa Grankulla stationshus

Från 2013
Uppdaterad 14.06.2013 17:25.
Bildtext I väntan på en köpare står Grankulla stationshus och förfaller.
Bild: YLE / Milli Hellström

Den nästan hundra år gamla stationsbyggnaden är inte någon fröjd för ögat så som den ser ut nu. Både staden, VR och en potentiell köpare vill rusta upp huset och göra det till en restaurang, men ingenting händer.

Grankulla stationshus brann år 2008 och reparerades av VR som äger det. VR har inte längre användning för byggnaden. De vill hyra ut eller allra helst sälja stationshuset men har inga köpare.

Museiverket klassar byggnaden som ett skyddsobjekt men den är i dåligt skick, till exempel är golvet söndrigt. Huset kommer ändå att rustas upp utanpå genom att det ska målas ljusgult, färgen huset ursprungligen hade.

- Huset skulle målas färdigt redan förra sommaren men arbetet blev försenat eftersom det tog länge innan stadens byggnadstillsyn godkände målningsplanen, säger Pirjo Huvila, arkitekt på VR.

Krånglig process

- Beroende på vilken verksamhet som utövas i byggnaden ska olika bestämmelser följas och olika teknik installeras då det repareras. Därför lönar det sig inte att reparera huset inifrån innan en köpare hittas och det är klart vad huset ska användas till, berättar Huvila.

Michael Widenius var intresserad av att köpa stationshuset för att starta en gourmetrestaurang av världsklass, men processen blev alltför krånglig. Samtidigt som huset reparerades efter branden gjordes detaljplanen för stationsområdet om. I detaljplanen bestäms vilken verksamhet byggnaden kan användas för och den här processen tog flera år och så länge att Widenius inte orkade vänta. Dessutom var huset alltför dyrt.

- Ska entreprenören betala extra för att han vill hålla ett skyddat hus vid liv, frågar sig Widenius.

Han tycker museiverket kunde ha kommit emot lite mer. Han är också besviken över att han inte erbjudits hjälp av staden i form av till exempel skattelättnader under restaurangens tre första år, trots att Grankulla stad också gärna skulle se att stationshuset blev en restaurang. Widenius tycker staden och museiverket ställer för många krav som gör det för dyrt att starta en restaurang.

- Jag kan förstå att det behövs, men vissa krav är vettiga och andra mindre vettiga, säger Widenius.

- Ska man göra något som kunde dra mycket turister till Grankulla, till och med från utlandet, så behövs lite mer satsning från staden också., utbrister Widenius.

Som det ser ut nu har Widenius redan investerat sina pengar på annat håll och kan slå till tidigast om ett år ifall priset sänks eller han får mer hjälp då.

Enligt Pirjo Huvila beror det höga priset på att huset och platsen har ett visst värde, och därutöver kommer kostnaderna för de reparationer som gjorts.

Staden vill ha restaurang

Mauri Liimatainen, markanvändningschef för Grankulla stad, berättar att detaljplanen gjorts så att huset kan användas för restaurangverksamhet och att det enligt staden är den bästa användningen för det. Staden är inte villig att köpa huset och hyra ut det åt företagare.

- Det hör inte till stadens uppgifter, säger Liimatainen.

Just nu har huset inga köpare och Pirjo Huvila på VR erkänner att huset på grund av resursbrist inte marknadsförs tillräckligt.

- Vi skulle säkert kunna göra mer på den punkten. Det är i allas intresse att få byggnaden i värdigt, gärna allmänt bruk som byggnaden ursprungligen byggts för, säger Huvila.

- Ett café eller en restaurang skulle vara idealet. Huset är lättillgängligt för tågresenärerna och det rör sig många människor på stället. Det finns dessutom ett ganska litet utbud av cafér och restauranger i Grankulla, säger hon.

Milli Hellström
Mira Bäck