Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sämre drogövervakning i Raseborg, Hangö och Ingå

Från 2013
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Polisbil.
Bildtext Polisens ordningspatrull hinner inte övervaka narkotikabrotten.

Narkotikaövervakningen i Hangö, Raseborg och Ingå har försämrats drastiskt de senaste åren. Orsaken är att den enhet som skötte brottsutredningar gällande narkotika flyttades till Lojo för fyra år sedan.

Överkonstapel Frank Holmlund är en av de två poliserna som ännu för fyra år sedan sysslade med att reda ut brott som hade med narkotika att göra vid Raseborgspolisen. I dag är han stationerad i Lojo och hans arbetsuppgift är främst att undersöka organiserad brottslighet. Problemet är att ingen har ersatt hans arbete vid Raseborgspolisen.

- Narkotikaövervakningen är minimal, säger han. Ordningspatrullerna gör så gott de kan, men de har inte resurser att sköta övervakningen i den utsträckning som behövs.

Allt yngre använder droger

Enligt Holmlund har det här lett till att allt färre fall av narkotikabrott överhuvudtaget uppdagas. Samtidigt har narkotikaanvändningen blivit allmännare och de som prövar på droger blir allt yngre.

- Det har blivit vanligare bland 13- och 14-åringar att använda narkotika, säger han.

Reagerar långsammare

Enligt överkommissarie Rune Svahn vid polisinrättningen i Västra Nyland innebär situationen också att de tips om narkotikabrott som kommer till polisens kännedom tar längre tid att följa upp.

- Det har blivit mera byråkratiskt och långsammare, säger han.

Enligt Svahn borde det finnas två poliser som enbart kunde koncentrera sig på att följa med narkotikasituationen i Raseborg, Hangö och Ingå.