Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländskt företag betalar ut lön i virtuell valuta

Från 2013
Uppdaterad 15.03.2013 19:35.
Bildtext Mats Eriksson har valt att ta ut en del av sin lön i virtuell valuta istället för i euro.

Det finländska mjukvaruföretaget SC5 har börjat erbjuda sina anställda möjligheten att få betalt i den virtuella valutan bitcoin. Det är troligen första gången något liknande har skett i Finland.

- Vi vill pröva på nånting nytt och samtidigt främja användandet av bitcoinvalutan eftersom den är starkt krypterad och därmed mycket säkrare att betala med än till exempel kreditkort, säger Mats Eriksson som är webbutvecklare på SC5 i Helsingfors.

De anställda får slussa sin nettolön till bitcoins istället för till euro om de så önskar. Pengarna finns då endast virtuellt på ett användarkonto på nätet. Flera som jobbar för mjukvaruföretaget har ändå valt att flytta över endast en del av sin lön. Bitcoin är nämligen inte en officiell valuta och kan användas ganska begränsat.

Det är främst här på nätet man kan betala med bitcoins. I Helsingfors kan man också betala med den alternativa valutan åtminstone hos en tandläkare och i en restaurang.

- Jag har själv tänkt ta ut 100-200 euro i månaden i bitcoins för att se hur det ska gå, berättar Eriksson. Han tänker ändå inte köpa något för pengarna än utan ser dem som en lönande investering.

Värdet på bitcoinvalutan varierar beroende på förtroendet för den bland innehavarna. Den här variationen är ibland mycket kraftig och för tillfället är valutan värd rekordmycket jämfört med euron och dollarn. Värdet har till och med fördubblats på tre månader. Det här beror bland annat på att bitcoins har tagits i bruk i allt fler länder. Eriksson tror att valutan kommer att fortsätta öka i popularitet. Och det tror tydligen också flera andra anställda på företaget SC5.