Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Lustgas ett allt vanligare rusmedel

Från 2013
Uppdaterad 18.03.2013 07:46.
sjukhus, kaos
Bild: Mika Kanerva.

Lustgas har blivit ett allt populärare rusmedel som används istället för alkohol. Ett av företagen som säljer lustgaskapslar har nu öppnat en ny butik i Åbo.

Lustgasen användes redan på 1800-talet som ett rusmedel i England, innan man började använda den som smärtstillande.

Det finns företag som säljer lustgaskapslar som officiellt är menade för gräddsifoner men som istället ofta inhaleras på fester för att ge ett rus. Ett av företagen har nu öppnat en ny butik i Åbo.

Det är i dag helt lagligt att köpa lustgas i Finland, men ett av företagen har ändå 18-års åldersgräns för luftgaskapslarna.

Enligt deras hemsida är kapslarna enbart till för köksbruk, men bland kommentarerna på deras facebooksida finns antydningar på att de även används som rusmedel.

Anestesiologen på Åbolands sjukhus, Carl-Olof Pirttikangas, säger att det är ytterst farligt att inhalera ren lustgas och att det kan leda till syrebrist. Studier har också visat att lustgas kan verka negativt på sjukvårdspersonal som ofta kommer i kontakt med gasen och det kan bland annat orsaka missfall. Dessutom lär den vara dålig för miljön och orsaka skador på ozonlagret.

Bland studeranden på Åbo Akademi verkar inte lustgas vara särskilt vanligt, men det finns de som testat.

Redaktör: Markus Bergfors