Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Protester mot Assad ökar i Frankrike

Från 2013
En vy över Paris
Bild: Yle/Arja Lento

Efter François Hollande's uttalande på topmötet i Bryssel i fredags, där han uppmanade EU att stödja oppositionen i Syrien, ökar protesterna i Frankrike mot Assad regimen.

I eftermiddag hålls demonstrationer och i fredags hölls ett protestmöte i Paris.

Flera kända personligheter ställer upp i kampen mot den syriska regimen och har lagt ut en personlig videofilm på Dailymotoin. Bland de medverkande är bland andra den amerikanska rocksångerskan Patti Smith, prästen Jacques Gaillot, samt fotbollsspelaren Lilian Thuram.

Thuram vill avslöja krigets fasor

- Det har redan gått två år som kvinnor, män och barn kämpar för frihet i Syrien. Vidrigheterna måste avslöjas, säger den världsberömde fotbollsspelaren Lilian Thuram i en video som visas på Dailymotion.

Thuram är en av ett 20-tal kändisar som på detta viset protesterar mot Assad-regimen i Syrien. I videon håller Thuram upp budskappet stopp.Bilderna är grymma och visar naket upp våldet i kriget som sedan två år kan ha krävt ungefär 70 000 människors liv, enligt FN.

Kraftfulla protester igår

I går kväll samlades flera personligheter tillsammans med något tusental människor på ett protestmöte framför byggnaden Panthéon i det centrala Paris.
Protesten kallades "Une vague blanche pour la Syrie" - En vit våg för Syrien och organiserades av flera franska och internationella människo-rättsorganisationer.

Flera kända personligheter på plats

Bland kändisarna som mötte upp märktes bland annat före detta justitieministern Robert Badinter, orkesterledaren Jean-Claude Casadesus och politikern Anne Hidalgo i Socialistpartiet.

Hidalgo som siktar på att bli Paris nästa borgmästare säger att det inte längre är en hemlighet att Frankrike vill att EU ska upphäva vapenembargot.

Hollande vill att EU stödjer syrisk opposition

Det var i fredags under toppmötet som President Hollande avslöjade att både Frankrike och Storbritannien är redo att stödja oppositionen i Syrien med vapen.

Under helgen intensifieras nu de franska protesterna mot Assad. På lördag eftermiddag hålls en stor demonstration på Paris boulevarder. Demonstrationen kan samla flera tusen deltagare.

Risk för islamister

På senare tid har dock flera röster varnat för risken att islamister kan ta över makten i Syrien, om Assad störtas.

-När man ser hur många offer som skördats i Syrien hittills har man knappast något val än att fortsätta kampen mot Assad, säger den syriska filmregissören Hala Alabdalla, som lever i exil i Paris.

-Läget kan nog inte bli värre än det är just nu, menar hon.

Johan Tollgerdt