Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Starkt motstånd mot bankskatt på Cypern - parlamentsmöte skjuts upp

Från 2013
Uppdaterad 17.03.2013 22:31.
Yle Nyheter TV-nytt inslag: Cyprioter arga på skatt - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Cypern skjuter upp den tilltänkta parlamentsomröstningen om den kontroversiella bankskatten till i morgon. Tre partier har redan meddelat att de motsätter sig skatten. Enligt cypriotiska medier skjuts parlamentsomröstningen upp för att parlamentarikerna ska hinna få tillräckligt med information om situationen.

Eurozonen och IMF kräver att cypriotiska sparare betalar en engångsskatt på upp till 9,9 procent på sina tillgodohavanden. I gengäld får landet ett nödlån på 10 miljarder euro för att rädda de cypriotiska bankerna.

Summor på depositionskonton har frysts

Summor som motsvarar engångsskatten har redan frysts på de cypriotiska bankkundernas konton, i väntan på att parlamentet ger grönt ljus för skatten.

Engångsskatten väntas inbringa cirka sex miljarder euro och enligt Cyperns president Nicos Anastasiades är skatten och nödlånet nödvändiga för att man ska undvika att landets två största banker går i konkurs. Också höjd bolagsskatt ingår i krispaketet.

Engångsskatten har väckt stor vrede på Cypern. Många beskriver den som "ren konfiskation".

Utländska bankkunder beräknas stå för ungefär 37 procent av besparingarna i cypriotiska banker. Många av dem är ryssar och en del av dem misstänks för penningtvätt.

Cypern som finanscentrum lider

En del cypriotiska analytiker varnar för att åtgärden kommer att ta död på Cypern som finanscentrum.

Kritiker ute i Europa varnar för att engångsskatten på bankinsättningarna i Cypern kan försvaga tilliten till bankerna i andra europeiska krisländer. Europarlamentets tyske talman Martin Schulz sade till tidningen Welt am Sonntag att cypriotiska småsparare inte borde omfattas av skatten. Han föreslår att gränsen skulle gå vid besparingar som överstiger 25 000 euro.

På grund av en långhelg öppnar bankerna på Cypern först på tisdagen. Enligt statlig cypriotisk tv finns det risk för att bankerna måste hålla stängt också på tisdagen ifall den parlamentariska processen kring bankskatten går i stå.

Den cypiotiska presidenten sade i kväll att han ämnar försöka ändra på villkoren för det cypriotiska nödlånet så att småsparare inte drabbas.

President Nicos Anastasiades säger att han var tvungen att godkänna en smärtsam kompromiss för att få internationell hjälp, annars hade ön gått i konkurs.

Diskussion om artikeln