Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ny lag ska göra kvittot obligatoriskt

Från 2013
Uppdaterad 17.03.2013 16:02.
Bild: Yle

Regeringen tar nu i med hårdhandskarna för att få bukt med svarta löner som betalas ut för entrepenadsarbete. Tidigare i veckan kom avslöjandet att utvecklingsminister Heidi Hautala (Gröna) betalat svart för renovering och städning av sitt hem.

Regeringen kommer under torsdagens budgetmangling att presentera en lag som gör det obligatoriskt att ge ett kvitto för utfört arbete och som inte tillåter att löner betalas ut kontant.

Orsaken till detta är att de åtgärder som hittills tagits för att bekämpa den gråa ekonomin endast blygsamt har ökat statens skatteintäkter. Det här trots att det i regeringsprogrammet står att jakten på skattesmitare har högsta prioritet.

Endast en bråkdel blir fast

På basis av de kontroller som gjorts i fjol skickades skatteräkningar för sammanlagt 61 miljoner euro till skattefuskare. De egentliga skatteförlusterna som orsakas av den gråa ekonomin ligger kring 4-6 miljarder euro. Det här innebär alltså att 98-99 procent inte uppdagas.

Regeringen tror ändå att man endast kommer att få fast en bråkdel av skattesmitarna. Målsättningen är att få in 400-600 miljoner i förlorade skatteintäkter.

Mest fuskare finns i byggbranschen, hotell- och restaurangbranschen och städbranschen. Det mest typiska är att lönerna hålls utanför bokföringen och betalas ut svart.

Minister Heidi Hautala meddelade igår att hon lämnar ministerarbetsgruppen som ska bekämpa grå ekonomi.

Diskussion om artikeln