Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingfors köper guldmedaljer för 700 000 euro

Från 2013
Uppdaterad 18.03.2013 10:11.
Bildtext Så här ser guldmedaljen ut.
Bild: Hakaniemen pantti

Helsingfors stad ska köpa omkring 520 guldmedaljer till ett värde av nästan 700 000 euro.

De gyllene Helsingforsmedaljerna ska tillverkas av Sporrong Oy och delas ut åt arbetstagare som i tiotals år har jobbat för Helsingfors stad. Priset är med mervärdesskatt 692 927,23. Utan skatten kostar medaljerna 558 812,28 euro.

Stadsstyrelsen väntas fatta beslut om guldmedaljerna i dag. Politikerna är ändå långt i från eniga om att det här är en god idé.

Jämför med Nordkorea

De grönas stadsstyrelseledamot Hannu Oskala föreslår i sin blogg att staden istället för guldmedaljer skulle dela ut gratis biljetter i kollektivtrafiken. Oskalas partikamrat Johanna Sumuvuori skriver i sin tur på twitter att det inte finns någon mening med att dela ut guldmedaljer och jämför med Nordkorea.

Helsingfors har också tidigare delat ut guldmedaljer för att premiera stadsbor och det brukar ske på Helsingforsdagen den 12 juni. Till dem som fått en Helsingforsmedalj hör affärsmannen Hjallis Harkimo, artisten Vesa-Matti Loiri, kulturchef Pekka Timonen och tidigare stadsdirektören i Esbo, Marketta Kokkonen.

Medaljerna är tillverkade av 18 karats guld och avtalet med Sporrong Oy förpliktar staden att beställa sammanlagt 1 500 medaljer under en period på fyra år.

En medalj är enligt ramavtalet med Sporrong Oy värd nästan 200 euro.