Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Norrsken lyste upp Finland

Från 2013
Uppdaterad 14.06.2013 17:27.

På söndag kväll kunde man se kraftiga norrsken på många håll i landet. På en timme fick den astronomiska föreningen Ursa ta emot omkring 100 observationer. Observationer gjordes till och med i Hangö och Helsingfors.

- Det är inte speciellt vanligt att se norrsken i södra Finland. Lyckligtvis hade vi en klar himmel igår kväll, säger Anne Liljeström som är informatör vid den astronomiska föreningen Ursa.

De kraftiga norrskenen berodde på att det skett en eruption i solens magnetfält på fredag. Partiklarna från eruptionen nådde jorden i går kväll vilket orsakade de spektakulära ljusfenomenen på himlen. Eruptionen råkade vara riktad rakt mot jorden och därför kunde norrsken ses också långt i söder.

- När vi närmar oss vårdagjämningen finns det större chanser för att se norrsken, säger Liljeström.

Också under höstdagjämningen lönar det sig att hålla ögonen mot himlen i norr.

Under det här året sker det mycket störningar och eruptioner i solens magnetfält. Det här beror på att det finns mycket solfläckar på solen. Solfläckar är mörka fläckar på solen som beror på att solen är lite kallare på dessa områden. Solfläckarna varierar i cykler och ungefär vart elfte år, då solfläckarna är många, ökar också chanserna för att se norrsken.

- Det lönar sig att ta sig bort från tätorterna och gatubelysningen för att ha de bästa möjligheterna för att se norrsken, påminner Liljeström.

Senast skådade man norrsken i södra Finland i början av 2000-talet.