Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Rallycross nästa för Joni Wiman

Från 2013
Uppdaterad 18.03.2013 12:56.
Bildtext Joni Wiman, bakom ratten, och Marcus Grönholm söker sponsorhjälp för Wimans rallycrossverksamhet.
Bild: Yle/Miiro Koivula

Radio Vega Västnyland: Joni Wiman satsar på rallycross

Programmet är inte längre tillgängligt

Joni Wiman från Pojo har nått framgång såväl i karting som i formel. Nu skall han försöka sig på en karriär som rallycrossförare.

Nitton år gamla Joni Wiman säger att besvikelsen över utebliven sponsoreringshjälp två säsonger efter varandra, får honom att pröva på något nytt.

- I fjol tröttnade vi på svårigheterna och jag fick höra om en ny rallycrosserie som lanseras i USA och skall nu försöka få ihop så mycket pengar att jag kan delta där, säger Wiman.
Att hitta de rätta sponsorerna i den kostsamma motorsportvärlden är ingen lätt uppgift. Men, världsmästaren i rally, Marcus Grönholm från Ingå, hjälper Wiman med det.

- Man kan inte kalla honom manager, men han har ju kontakter i branschen och har kunnat presentera mig för de rätta personerna, berättar Wiman.
Grönholm har själv kört rallycross i USA, men råkade ut för en allvarlig olycka för en tid sedan, men har ju kontakterna kvar.

Hälften billigare i USA än Europa

Enligt Joni wiman är det ungefär hälften billigare att delta i rallycrosserien i USA än att köra EM-serien i Europa.

- Hur otroligt det än låter, så är det billigare. Visst kostar ju flygresorna till USA ganska mycket och så vidare, men billigare blir det, säger han.

Joni Wiman muckade från Idrottsskolan i Lahtis i torsdags (14.3). Nu fortsätter studierna vid bilmekanikerlinjen i Axxell i Karis och föreberedelserna för rallycrosserien som börjar i juli i USA. i rallycrosserien i USA ingår fem eller sex deltävlingar och dessutom kanske Wiman deltar i EM-tävlingarna i Kouvola i sommar.