Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Urho, inte Kekkonen

Uppdaterad 18.03.2013 11:12.
Alma Pöysti som Urho
Bildtext Kristian Ekholm, Frank A.Unger och Alma Pöysti
Programmet är inte längre tillgängligt
Morgonöppet: Urho-gruppen
Morgonöppet: Urho-gruppen - Spela upp på Arenan

På onsdag har Urho premiär på Kiasma-teatern. Föreställningen är dock bara en del av en två år lång konstnärlig process, där flera olika konstformer mötts.

- Det hela började en morgon då jag såg mig själv i spegeln och insåg att jag liknade en före detta president, berättar skådespelerskan Alma Pöysti. Då ringde jag fotografen Frank A.Unger och underrättade honom om saken, vi tog bilder på mig som Urho en dag i aptil och så har projektet tagit fart från det.

I gruppen är man noga med att poängtera att det inte handlar om den historiska personen Urho Kaleva Kekkonen, utan om en fiktiv karaktär som lånat sina drag av Kekkonen.

- Vi tror att den Urho som vi har byggt upp under de senaste två åren har blivit en separat figur, säger ljuddesignern Kristian Ekholm. Det är ingen historik, vi gör inga politiska ställningstaganden. Vi spelar på myten, inte mannen.

Distans eller provokation

När andra konstnärer har tagit sig friheter med till exempel myten Gustaf Mannerheim har många blivit provocerade. Urho-gruppen är medvetna om att deras förehavanden kan väcka anstöt.

- Vi är ju alla för unga för att ha någon personlig erfarenhet av president Kekkonen, konstaterar Ekholm. Vår regissör Enrico Stolzenburg kommer dessutom från Östtyskland, och det gör att vi alla har en viss distans. Och det kanske också ger rätten att behandla materialet lite som vi vill, eftersom vi inte är lika bundna som den äldre generationen, som har en tydligare uppfattning om personen Kekkonen.

Se bilder och filmklipp på Urhos webbsida och på facebook.