Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Präster om demoner

Från 2013
Markus Weckström, kyrkoherde i Snappertuna församling

Demoner och präster för tankarna till hemliga sekter och man tänker kanske att det är tur att sånt inte existerar hos oss. Men nu har det kommit fram att just i vår evangelisk-lutherska kyrka har en lekmannapredikant förkunnat att mediciner är djävulens väg in i mänskan och hon, Pirkko Jalovaara, har också påstått att de onda andarna orsakar depressioner, ja till och med cancer.

De här lekmannapredikanterna - de är inte många och de flesta av dem har en rätt lågmäld profil - har under årens lopp blivit inbjudna till flera av våra församlingar. De tar emot församlingsmedlammarnas önskemål om böner och de ber bland annat för församlingsmedlemmarnas hälsa och välmående.

Men för ett par veckor sedan visade Yles tv-program MOT ett inslag som berättade hur Jalovaara fördrev onda andar och nu har många församlingar reagerat och tagit avstånd. Men inte alla. Och på finlandssvenskt håll har man ingen enhetlig linje. Flera präster går som katten kring het gröt när man frågar dem vad de anser om djävulens roll i depressioner.

Markus Weckström en 40-årig präst som är kyrkoherde i Snappertuna församling i Raseborg. Han är försiktig med att ta ståndpunkt till Jalovaaras påstådda excorsism, men på en direkt fråga om han tror på djävulen så svara han ja: