Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Ru skapar småkryp i silver

Från 2013
Uppdaterad 18.03.2013 17:43.
Ru Runeberg
Bild: YLE/Marit Lindqvist

Metallformgivaren och silversmeden Ru Runeberg älskar småkryp, allehanda flygfän och insekter. På Elverket i Ekenäs kan man i vår bekanta sig med Runebergs verk från 2 decennier i den retrospektiva utställningen ”925 idéer senare”.

Utställningens namn refererar både till det material som Runeberg främst jobbar med, dvs. silver, men också till Runebergs mångsidighet som konstnär.

Runeberg har studerat på konstlinjen vid Västra Nylands Folkhögskola, samt metallformgivning vid Konstfack i Stockholm.

I utställningskatalogen citerar konsthistorikern Tomas Träskman den syriske poeten Adonis: ”Hur skall jag tala myrornas språk, och tala rätt, vakna mellan vansinnet och förtrollningen, utkämpa alla krig, bära varenda förälskelse?” och Träskman konstaterar att orden lika väl kunde vara skrivna av Ru Runeberg, som under många år fascinerats av myran som varelse och som konstnärlig form.

I sina arbeten förenar Runeberg konstnärlig vision och uttrycksform med bruksvärde – alla föremål Runeberg skapar har en funktion och går att använda, trots att man inte nödvändigtvis skulle tro det vid en första anblick, som t.ex. trollsländorna som kan användas som snapskaraffer eller flugorna som har en glödande bakdel i glas och som kan användas som nattlampor på väggen, eller pissmyrorna som kan fyllas med olja och ställas på matbordet – ett udda föremål som blir en garanterad snackis bland middagsgästerna.

Programmet är inte längre tillgängligt
Kulturtimmen: Inslag: 25.03.2013 Ru Runeberg på Elverket i Ekenäs red. Marit Lindqvist - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Marit Lindqvist har besökt utställningen på Elverket i Ekenäs tillsammans med Ru Runeberg:

Torsdagen 28.3 kl. 15 arrangerar Pro Artibus ett Artist Talk där Ru Runeberg samtalar med Tomas Träskman om utställningen inför publik.

Utställningen ”925 idéer senare” visas på Elverket i Ekenäs t.o.m. 5 maj.

Galleribesökarna kan också rösta på sin egen favorit i ”Miss Pissmyra”-tävlingen där 12 av Ru Runebergs myrdamer ”tävlar” mot varandra. Omröstningen pågår under hela utställningsperioden och bland dem som deltagit i omröstningen lottas ett verk av Ru Runeberg ut.

Fler bilder från utställningen kan man se på Vega Västnylands webbplats.