Hoppa till huvudinnehåll

Sport

I mammas skridskospår

Från 2013
Uppdaterad 03.02.2014 18:05.
Bildtext Mor och dotter på skridsko, Anneli och Elina Risku.
Bild: Yle/Sportmagasinet

Karriärens huvudmål är OS i Pyeongchang i Sydkorea år 2018, men går allt bra kan 21-åriga Elina Risku ta en plats redan till OS i Sotji nästa vinter. I så fall blir hon den första finländska damåkaren som deltar i OS på 34 år. I Lake Placid år 1980 representerades Finland av Anneli Repola – Elinas mamma.

Efter den egna tävlingskarriären började Anneli Repola, numera Risku, lära barn åka skridsko hemma i Seinäjoki. Då hon tillbringade mycket tid på isen, var det naturligt att också ta med de egna barnen till skridskoskolan. Elina stod på isen första gången då hon var två år gammal.

Se inslaget från den 19.3 här!

För att det inte skulle bli mamma som bestämde vad dottern höll på med lät Anneli dottern pröva på många olika hobbyer, balett, konståkning, friidrott, fotboll, musik. Men Elina valde skridskoåkningen.

Bildtext Elina Risku valde skridskoåkningen.

Då hon var 10 år gammal meddelade hon att hon ville börja i Pirjos grupp. Gudmodern Pirjo Lehtinen tränade tävlingsåkarna i Seinäjoki och Elina tyckte det verkade spännande då de också fick värma upp utanför isen före träningspasset.

På den vägen är hon. Elina Risku har idag 27 finländska rekord i sitt namn. Damrekord och juniorrekord, rekord satta i tävlingshallar utomlands och rekord satta på finländska uteisar.

I juni ifjol flyttade Elina till Tyskland och skridskoakademin i Inzell, där skridskolegenden Jeremy Wotherspoon ansvarar för träningen. Samarbetet med Pirjo Lehtinen har dock fortsatt, liksom samarbetet med mamma, fysioterapeuten. Tillsammans bildar damerna ett sammansvetsat team med målet att föra Elina hela vägen upp till världstoppen.

Sportmagasinet träffade trion i Seinäjoki då Elina just återvänt till hemstaden för att dra andan en stund innan fokus flyttas på OS-säsongen med alla dess utmaningar.

Mer om ämnet på Yle Arenan