Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Tuberkulosen slår till igen

Från 2013
Uppdaterad 12.09.2014 13:53.
Programmet är inte längre tillgängligt

Just när de flesta av oss hade fått för sig att tuberkulos är en utrotad sjukdom kommer det larmrapporter om nya epidemier. Och nu är det multiresistent tuberkulos som ökar, alltså en variant som många mediciner inte biter på.

Multiresistent tuberkulos är vanlig i alla våra grannländer, särskilt ofta förekommer den i Ryssland och i de baltiska staterna men också våra nordiska grannländer har flera fall varje år. Multiresistens betyder att tuberkulosen är motståndskraftig mot många mediciner och därför svår att bota. Då vanlig, känslig, tuberkulos kan botas på ett halvt år kan man vara tvungen att äta medicin i hela två år för att bli av med den multiresistenta formen.

Multiresistens har uppstått på grund av att man har använt medicinerna fel. Många har till exempel påbörjat en antibiotikabehandling av tuberkulos men avbrutit den. Då har bakterierna hunnit vänja sig vid medicinen och inte dött av den. Nästa gång samma bakteriestam möter medicinen överlever den. Då tuberkulosbakterierna är motståndskraftiga mot många mediciner är det väldigt svårt att hitta den rätta kombinationer av mediciner för att verkligen kunna bota sjukdomen.

I Finland har vi hittills haft ett mycket gott läge när det gäller tuberkulos överhuvudtaget och multiresistent tuberkulos i synnerhet. Varje år drabbas några hundra personer hos oss av tuberkulos, men fram till i år har vi bara haft cirka fyrtio fall av multiresistent tuberkulos.
Också en extremt resistent form av tuberkulos förekommer, i Finland har vi bara haft ett sådant fall.

Det finns stor risk för att multiresistent tuberkulos blir vanligare också hos oss och därför är det viktigt att såväl läkare som patienter är medvetna om risken. Det går bättre att bota tuberkulos om den upptäcks i tid, dessutom kan man då lättare få tag på alla dem som eventuellt har smittats.

Omkring nio miljoner människor världen över lider av tuberkulos och varje år dör nästan två miljoner av sjukdomen

Programmet Spotlight på torsdag 21.30 i Yle Fem handlar om multiresistent tuberkulos i Finland och i våra närområden.

Mer om ämnet på Yle Arenan