Halmad lax och rotfrukter
Halmbakad mat är ett traditionellt sätt av tillagning, men egentligen hur modernt som helst! Just den här matlagningsmetoden lyfter verkligen smaken på grönsakerna. Använd gärna vinterrotfrukter. De är skördade under vintern och har en ännu mustigare smak redan från början. Smöret fungerar här som smakbärare för både fisken och grönsakerna.
Halmad lax och rotfrukter
Mängd: 6 personer
Tillagningstid: 110 min, varav förberedelser 30 min
Ingredienser
- 1 kilogram (kg) laxsida
- 1 matsked (msk) salt
- 1 matsked (msk) rosépeppar - mortlad
- 1 st rotselleri
- 4 st jordärtskocka
- 3 st palsternacka
- 4 st morot
- 150 gram (g) smör
- 3 matsked (msk) kapris
- 0.5 st gul lök - finhackad
- 5 matsked (msk) champagnevinäger - eller vitvinsvinäger
Instruktioner
Skrubba grönsakerna noga. Salta grönsakerna när de är blöta. Lägg grönsakerna på halm i väluppvärmd ugn och baka med stängd lucka tills de är mjuka nästan in till kärnan. Tag ut, skala rotsellerin och skär grönsakerna i grova bitar.
Dra benen ur laxsidan med en pincett och rimma laxen 20-25 minuter med en matsked salt. Strö över rosépeppar och placera fisken på halm. Lägg in fisken och baka ca 15 minuter till 45 grader innertemperatur, eller tills äggviteämnena börjar synas som vita prickar utanpå.
Bryn smöret i kastrull bredvid fisken. Smaksätt det brynta smöret med kapris, rålök och en skvätt champagnevinäger. Vänd fisken upp och ner på grönsakerna, dra av skinnet och slå smöret över fisken och grönsakerna.
Värm alltsammans ca 5 minuter i ugnen, servera.
Ellas vintips till laxen:
Lax och Chardonnay är ett par som gärna umgås, speciellt om laxen får sällskap av lite citron som rundar vinets syror och möter vinets citruston.
Dessutom är vinet tillräckligt fruktigt för att också ge rotfrukterna en skön smakkompanjon. Och smör – det blir alla viner glada av!