Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Wallin: förkorta fredningstid för gråsäl

Från 2013
Uppdaterad 20.03.2013 13:12.
Gråsäl.
Bild: Yle

Riksdagsledamot Stefan Wallin (SFP) vill förkorta gråsälens fredningstid med två månader. Det här för att förbättra förutsättningarna för yrkesfiske.

Enligt Wallin är det inhemska kustfisket i kris, bland annat för att gråsälarna förstör bragder och skrämmer iväg fiskar. Endast sju procent av den fisk som finländarna äter är enligt Wallin inhemsk vildfisk.

För tillfället infaller fredningstiden för gråsäl mellan den 1 januari och 15 april och bara en bråkdel av Finlands jaktkvot om 1050 gråsälar utnyttjas.

En delorsak till att jaktkvoten inte utnyttjas fullt ut är att traditionell isjakt sällan är möjlig, säger Wallin.

- År 2000 fanns det omkring 10 000 gråsälar i Östersjön, år 2012 var siffran uppe i omkring 40 000. Denna kraftiga ökning av gråsälsstammen i Östersjön har negativa effekter för den ekologiska balansen. Därför är en förkortning av fredningstiden med två månader så, att den framöver skulle infalla mellan 1 februari och 15 mars motiverad. En förkortning av fredningstiden stöds av regeringsprogrammet, som uttrycker en politisk strävan att trygga yrkesfisket och främja konsumtionen av inhemsk fisk, påpekar Wallin i sitt spörsmål till regeringen.

Regeringen har tre veckor på sig att besvara Wallins spörsmål.