Hoppa till huvudinnehåll

Resa

Stick inte ut i Kina

Från 2013
Bildtext I Kina är det viktigt att inte vara annorlunda, eller förlora ansiktet.
Bild: Haldin Communication/ Joakim Haldin

I Kina är det viktigt att tänka som massan och aldrig sticka ut. När det kommer till kultur, skönhetsideal och konst bör man alltid hålla sig ”inom ramarna” för det som är politiskt korrekt att säga och tycka.

Det finns många olika normer och regler som man bör följa i Kina. Man bör vara som andra och inte tänka annorlunda. Man kan lätt bli stämplad som udda och det är viktigt för den personliga hedern att det inte detta sker. Det förekommer konstant att människor skvallrar och talar bakom varandras ryggar och det är lätt att bli utfryst om man är annorlunda.

När man bor i Kina bör man t ex inte kritisera staten eller säga negativa saker om partiet. Det gäller inom alla delar av samhället: konst, vetenskap och media. Det är dock inte bara staten som reglerar konsten utan också människors syn på vad som är ”normalt”.

Moderniseringen i Kina har skett snabbt men största delen av människorna tänker inte särskilt öppet ännu och man tar inte alltid positivt emot saker som avviker från det normala. Många artister har inte möjlighet att uttrycka sig som de tycker när det kommer till konst, ett gott exempel på det är den kinesiska artisten Ai Wei Wei som suttit i husarrest över ett år redan och inte kan lämna Peking.

Mer om ämnet på Yle Arenan