Hoppa till huvudinnehåll

Resa

Dharamsala en andlig studiestad

Från 2013
En kvinna som utför yoga på en klippa.
Bildtext Dharamsala i Indien är en andlig studiestad.
Bild: Haldin Communication/ Joakim Haldin

Ingen resa till Dharamsala har varit den andra lik. Första gången studerade jag i olika meditationscentrum och tibetansk-buddhistiska retreater. En andra gång var jag där och lärde yoga under en tid.

Ytterligare en tredje gång arbetade jag och några vänner frivilligt i den indiska slummen utanför staden för att hjälpa barnen göra konst av skräp. En fjärde gång för att träffa människorna som bor där och för att delta i Dalai Lamas undervisning. Varje gång jag besökt området har avsikten varit den samma - att hitta balans i mig själv.

Det finns många metoder att hitta sin andlighet och man kan studera dem i Dharamsala. Många kommer hit för den tibetanska buddhismens skull, som mer eller mindre ihop med meditation från andra traditioner. En del lockas av olika yoga-tekniker, andra av reiki och andra alternativa terapier och healing. Jag tror att en av de största orsakerna till varför jag trivs så bra i Dharamsala är att de flesta som kommer till staden söker någonting motsvarande i sina liv.

Även om många söker sig till Dharamsala för att lära sig någonting om sig själv och särskilt av den tibetanska kulturen, är det sist och slutligen bara individen själv som vet hur man hittar balans och lycka. Dharamsala är ändå en bra så kallad ”andlig studiestad”.

Mer om ämnet på Yle Arenan