Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Freddi Wahlström: Älska ditt barn rätt, annars...

Från 2013
Uppdaterad 12.09.2014 14:20.
Obs. debatt - Freddi Wahlström
Bild: YLE / Jyrki Valkama

Spontant brukar man tycka att det där med familjeliv och moderskärlek var på något sätt bättre och renare förr. Så var det knappast i verkligheten. I de bästa familjer kunde de grymmaste sakerna ske.

Irene från Aten var kejsarinna i det då ännu rätt så mäktiga bysantiska riket i slutet av 700-talet. Hon hade total koll på sin son, Konstantin (den sjätte) när han blev myndig och skulle ta över kronan. Konstantin var inte den vassaste dolken i lådan och lyckades samla på sej folkets vrede.
Irene märkte att tiden var inne, fångade sonen och hans familj och slängde dem i ett slottsgemak. Sen lät hon sticka ut ögonen på sin Konstantin, 27 år (han avled kort efter i fångenskap). Så fick man undan en konkurrent på den tiden. Till Irenes försvar kan man säga att hon levde i en våldsam tid och hennes manliga före- och efterträdare var lika bra på att röja undan söner, bröder och fäder.

Idag känner vi till begrepp som kärlek, familjeliv och barnavård. Vi har tillochmed gjort vetenskap av hur man ska förhålla sej till sina barn. Samtidigt är vi alltmer splittrade i synen på uppfostran. Dagis, amning, spjälsängar, alla är de brännheta ämnen som kan få (för det mesta) mammor att mordhota varandra på nätet. Värst av allt är en mamma som inte tar sin mammaroll på allvar. Familjelivet har blivit en dogmatisk lära.

Men Irene gick inte helt utan straff hon heller. Enligt samtida historieskrivare gick solen i moln och stannade där i sjutton dagar. Irene dog en naturlig död på ön Lesbos.

Se mamma-debatten och delta!

Mer om ämnet på Yle Arenan