Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Gäddblod i snön - om black metal, manlighet, gädda och satan

Från 2013
Uppdaterad 21.08.2013 14:32.
Basses gädda, K3, gädda

K3: gäddblod i snön - om black metal, manlighet, gädda och satan.

Att artisten sölar ner sig med svinblod och låter djurinälvor regna över en konsertpublik är norm inom black metal, den extremaste sorten av metal.

Varför utsätter sig främst män för sådant? Nå, för att det är normbrytande. Kristendomen, kollektivet, människors svaghet i samhället är sådant som individen som lyssnar på black metal vill övervinna. Genom att dyrka satan, konkret eller symboliskt, strävar den starka individen till att tänka själv och finna mening i sitt liv. Blackmetal uttrycker också en känsla av maktförlust i dagens värld.

Programmet är inte längre tillgängligt

Mikael Sarelin har disputerat i folkloristik vid Åbo Akademi med en avhandling om black metal och undersökte i den två figurer som han fick syn på i sina fältstudier, det vill säga då han besökte black metal spelningar; krigarmannen och transvestiten.

Krigaren uttrycker en nostalgisk manlighet och transvestiten ifrågasätter krigaren och vill inte att black metal scenen skall stagnera, istället fortsätta hen utmana normerna. Mikael Sarelins eget heavy metal lyssnande i barndomen ledde till en doktorsgrad men själva lyssnandet beskriver han som en första revolt. I programmet beskriver han också utvecklingen från lekfull satansflirt till kyrkobränningar, självmord och mord.

Vi hör historier om då Sarelin såg en råtta hänga ur svansen på anslagstavlan på Kåren i Åbo, militärminnen och reflektioner kring humorn i metal.

Samtalet sker på isen i Pargas, i väntan på att gäddan skall hugga.

Kvar efteråt, gäddblod i snön.

gäddblod

K3 i Radio Vega, söndag 24.03 klockan 9.03 och onsdag 27.03 klockan 11.03.
Ett program av Sebastian Bergholm

Mer om ämnet på Yle Arenan