Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rotkirch: Kortare arbetstid för alla

Från 2013
Uppdaterad 22.03.2013 10:09.
Familjeforskare Anna Rotkirch
Bildtext Vi måste tänka om helt och hållet, säger Rotkirch.

Forskaren Anna Rotkirch vill föra upp diskussionen om småbarnsföräldrars förvärvsjobb och vårdtiden hemma med små barn på en ny nivå. Det är inte fråga om året-runt-på-dagis eller subjektiv rätt till dagvård, säger hon. I stället kunde finländarna jobba mindre överlag, 25 timmar i veckan - enligt ett danskt förslag av professor James W. Vaupel.

Genom att jobba mindre men hålla på tills vi är 80 skulle många problem - bland dem vården av små barn - kunna bli avsevärt lättare, framkastar Rotkirch.

Många pensionärer skulle gärna jobba deltid medan föräldrar i åldern 30-40 har både små barn och mycket stress i förvärvslivet. Det danska förslaget kunde jämna ut skillnaderna mellan generationerna - också med tanke på att vi lever allt längre och är allt piggare i dag, säger Rotkirch.

Vill inte tvinga pensionärerna på jobb

Barnfamiljen har många bollar i luften

- Nu vill jag inte tvinga alla pensionärer som njuter av sin pensionärstid tillbaka till jobbet - jag vill inte bidra till motstättningen mellan generationerna - men jag skulle själv vilja kunna fortsätta jobba mot lön tills jag är 65- 75 om jag får leva så länge, förklarar Rotkirch.

Samtidigt vill hon slå hål i den skeva och elaka bilden av lata mammor som skor sig på samhällets bekostnad - den saknar all grund i fakta, framhåller hon.

Rotkirchs inlägg kan ses mot bakgrunden till den debatt om dagis-året-runt och rätten till subjektiv dagvård som blossat upp i sociala medier just nu.

Läs också:
"Dagis är jobb för barnet"
Barnfamiljernas tidsanvändning på 2000-talet: Familjebarometern

Dagisdebatten går het i Vasamamman Linn Jungs blogg. Vad får man göra då barnet är på dagis? Gå i butiken? Jogga? Gå på gym? Ska man känna sig skyldig om man stöter på dagispersonal på joggingrundan? Läs bloggen Mama´s got the magic här!

Mera länktips om det eldfängda temat:

Anna Rotkirch i Hbl: Vikingen med barnvagnen
Nadja Sundström: Samhället måste vara på föräldrarnas sida
Anna-Lena Laurén: Beklagar, men livet är också annat än myspys

Också på finska går debatten kring temat het. Kaarina Hazard har skrivit en kolumn med rubriken Etelän allasbileet i Iltalehti
Det är en kommentar till den kolumn som EVA-chefen Matti Apunen nyligen skrev om dagissystemet som enligt honom är "destruktivt själviskt". Hans kolumn i Helsingin Sanomat hittar du här!

Läs Heidi Finniläs text om hur hon upplevde den krävande mammarollen då barnen var små - och hur läget är nu då de kommit upp i tonåren. Också hennes text delas flitigt på sociala medier.

Vad tycker du om dagisdebatten? Kommentera gärna!