Hoppa till huvudinnehåll

Resa

Serbien blandar öst och väst

Från 2013
Bildtext I Serbien dricker man turkiskt kaffe, men äter pizza till lunch nästan dagligen.
Bild: Haldin Communication/ Joakim Haldin

Serbien är en salig blandning mellan öst och väst. Man dricker turkiskt kaffe men äter pizza till lunch nästan dagligen.

Influenserna från öst är många men kanske den mest påtagliga är rytmen och musiken som fortfarande är något man hör dagligen. Genom sitt språk är de också knutna till öst, serbiskan påminner mycket om ryskan och Ryssland har alltid varit lite av en storebror för Serbien.

Väst å andra sidan står för framtiden, det är något man strävar mot. Serberna vill höra till EU och vara en del av väst. Man anammar västvärldens trender, och västerländska företag är de mest eftertraktade arbetsgivarna.

Jag kände av de olika kulturerna mest när jag gick ut på kvällarna. Först träffades man på en restaurang och åt pasta, sedan gick man till en typisk västerländsk klubb för att senare avsluta kvällen med att dansa på bordet i en ”kafana” där man spelade traditionell musik med turkiskt inflytande. Serberna själva är medvetna om sin härkomst och de medger öppet att deras kultur är en härlig mix av öst och väst.

Mer om ämnet på Yle Arenan