Hoppa till huvudinnehåll

Resa

Kulturchock i Malaysia

Från 2013
Bildtext I Malaysia äter man, som i många andra länder, med händerna.
Bild: Haldin Communication/ Joakim Haldin

När man bor såhär på andra sidan planeten, i ett samhälle så väldigt annorlunda det finska, på en liten ö utan vägar och fast el så upplever man kulturkrockar var och varannan dag.

När jag första gången kom till Malaysia som turist tyckte jag landet verkade mycket västerländskt till skillnad från andra asiatiska länder. Huvudstaden Kuala Lumpur är väldigt modern och västländsk, folk är relativt bra på engelska och vägnätet är väl utbyggt och i gott skick.

Men mitt första intryck var nog inte riktigt så sant som jag trodde i början. Sedan jag började spendera längre perioder i Malaysia har jag fått lära mig en hel del om Malaysia och traditionerna här och de skiljer sig väldigt mycket från de vi är vana vid hemma i Skandinavien.

I Malaysia äter man, som i många andra länder, med händerna. I malaysiska hem föredrar man att sitta på golvet och äta sin mat, trots att man har bord och stolar, som enligt finländskt synsätt skulle lämpa sig bättre för ändamålet.

När malaysier äter mat så äter man i princip chili. Ibland känns det som om människorna här inte äter fisk eller ris med chili utan de äter chili med ris. Maten ska gärna vara så stark så att svetten börja forsa som ett vattenfall ner över ansiktet.

I malaysiska hem använder man vanligtvis ingen ugn. Det betyder att man inte bakar kakor och andra bakverk som vi gör i Finland. Istället friterar man sina efterrätter.

All denna fritering av mat i kombination med ris och mycket olja i deras maträtter gör att en hel del av befolkningen är på den lite knubbigare sidan. Och att kommentera någons vikt är inget man hyschar om här. Att kalla någon fet eller att i ett stort sällskap konstatera att någon ätit för mycket och lagt på några kilon är normalt i det här landet. Vikten och mängden bilringar kring midjan spelar ingen roll för malaysier, vilket kom som en chock för mig som är van vid ”storlek extra small”-idealet.

Såklart finns det många kulturskillnader när det kommer till religion. Malaysias officiella religion är islam vilket leder till att jag på vissa ställen i landet täcker knäna och axlarna för att respektera folkets religion. Att fråga efter griskött i norra delarna av landet är också ett big no no. Vill du äta bacon måste du smyga in på en kinesisk restaurang eller korsa gränsen till Thailand.

Men om jag upplever kulturkrockar här i Malaysia, vad kommer inte min pojkvän Isa uppleva då han besöker Finland första gången? Jag har i alla fall rest sedan jag var sju år gammal och är ändå rätt så van vid olikheter vid det här laget. Men Isa har aldrig varit utanför Asien och aldrig upplevt kallare väder än 25 plusgrader. Jag tror Europa kommer bli en större chock för honom än vad Malaysia blev för mig.

Mer om ämnet på Yle Arenan