Hoppa till huvudinnehåll

Resa

Kineserna vill vara moderna

Från 2013
Bildtext Kineserna vill prova på någonting annat, vara moderna, skriver Sebastian Nummelin.
Bild: Haldin Communication/ Joakim Haldin

Eftersom Kina har vuxit till världens näst största ekonomi har människors värden och drömmar också ändrats. För inte så länge sedan var allting mycket traditionellt i Kina, men i dag vill många kineser leva som vi gör i västvärlden.

Utländska företag som Ikea har sina största försäljningsframgångar i Kina. Kineserna vill prova på någonting annat, vara moderna.

Det är många gamla områden i Peking som har rivits för att ge plats åt nya och moderna byggnader. Det är samtidigt synd eftersom en del av den gamla kulturen samtidigt dör ut. I Kina verkar man aningen för snabbt röra mot ett modernt och civiliserat samhälle, på bekostnad av det gamla och traditionella. När det kommer till kinesiska helger är det få familjer som firar dem längre. Istället har julen blivit populär i Kina. Men kineserna känner inte helt till varför vi firar jul, för dem är det bara en dag då man ger presenter till sin flickvän/pojkvän eller närmaste vänner.

Det har uppstått en viss balans mellan västerländsk och kinesisk kultur i Kina. Men man kan se att den västerlänska kulturen med McDonalds, iPhones och moderna byggnader, alltmera äter upp delar av det gamla och traditionella Kina.

Mer om ämnet på Yle Arenan