Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Barnombudsmannen beredd att tumma på rätten till dagvård

Från 2013
Bild: Lehtikuva

Barnombudsmannen beredd att tumma på rätten till dagvård.

Barnombudsman Maria Kaisa Aula är beredd att tumma på den subjektiva rätten till dagvård. Så som lagstiftningen är idag så är det helt och hållet i föräldrarnas hand att avgöra om barnet är i behov av dagvård eller inte. Enligt Aula skulle det vara bra om dagvårdspersonalen också kunde ha sitt att säga i frågan.

- Självklart skall barn ha rätt till dagvård, men de skall också ha rätt till sina föräldrar, säger Maria Kaisa Aula till Obs debatt.

Varför vill du begränsa rätten till subjektiv rätt till dagvård?

- Men tanke på barnens bästa. Att vara tio timmar på dagis är inte det bästa för ett barn, säger Aula.

Enligt barnombudsmannen kunde man begränsa dagvårdsrätten till halvdagsvård om den ena föräldern är hemma.

Det redan funnits försök att från kommunalt håll att begränsa den subjektiva rätten till dagvård. I Kuopio gav man år 2011 direktiv om hur föräldrarna skall placera barnen på dagis men riksdagens justitiekansler satte tummen ner för ett dylikt direktiv. Det strider mot den nuvarande lagstiftningen.

Maria Kaisa Aula hoppas också att man i lagstiftningen borde definiera barn rätt till att vara lediga. Det för att undvika att barn är på dagis året runt utan avbrott. Aula tror ändå inte att det är många som utnyttjar den subjektiva rätten till dagvård av bekvämlighetsskäl. Många har goda skäl till att hålla barnen på dagis,

- Det är till exempel fråga om egenföretagare som inte har semester eller studerande som måste jobba på sommaren, säger Aula.