Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Absurt att sluta utbilda barnträdgårdslärare i Jakobstad"

Från 2013
Uppdaterad 23.03.2013 15:33.
Martin Granholm
Bildtext Absurt stänga Barnträdgårdslärarutbildningen i Jakobstad, säger ÅA:s styrelseordförane Martin Granholm
Bild: YLE/Patrik Enlund

Det är absurt att stänga barnträdgårdslärarutbildningen i Jakobstad. Det tycker i alla fall Åbo Akademis styrelseordförande Martin Granholm. I Jakobstad inviger man som bäst nya undervisningsutrymmen för BI i Campus Allegro. Tanken på att Åbo Akademi några veckor senare skulle meddela att utbildningen läggs ner kan Granholm inte föreställa sig.

Diskussionen om BI:s framtid blossade upp efter att en arbetsgrupp pekat på att Åbo Akademi kan spara nästan 600.000 euro per år om man flyttar barnträdgårdslärarutbildningen till Vasa och lägger ner i Jakobstad och Helsingfors. Väl medveten om tilläggskostnaden i Jakobstad har styrelsen i tidigare beslut varit enhällig om att barnträdgårdslärarutbildningen ska bli kvar i Jakobstad, säger Granholm.

- Rektorn har ärendet på sitt bord och han känner till styrelsens enhälliga åsikt.

Enligt Granholm är utmaningen för Åbo Akademi strategin man slagit fast. ÅA ska vara det svenska universitetet i Finland och med den strategin följer ett regionalt ansvar, säger Granholm.
Nu står diskussionen kring det regionala ansvaret mot ekonomisk åtstramningspolitik.

- Det behövs kompromisser och strategiska beslut där vi tar på oss kostnader för att hålla igång en regional struktur, säger Granholm.

I Jakobstad har barnträdgårdslärarutbildningen genom åren stöttats av staden. På den punkten blir det ingen ändring. Förslaget är att staden bidrar med 100.000 euro per år. Det är ett förhandlingsresultat med ÅA som nu ska föras till stadsstyrelsen, säger stadsdirektör Mikael Jakobsson.