Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tjuvskyttar dödade 89 elefanter på en natt

Från 2013
Uppdaterad 23.03.2013 05:25.
Elfenben i Kenya som ska brännas upp.

Representanter från Kamerun, Centralafrikanska republiken och Tchad samlas ännu denna vecka för att göra upp en gemensam strategi mot tjuvskytte i länderna. Förra veckan dödades 89 elefanter i Tchad av tjuvjägare på bara en natt.

Världsnaturfonden WWF rapporterade i veckan att minst 89 elefanter hade skjutits ihjäl i Tchad natten till den 15 mars. Ett lika allvarligt fall av tjuvskytte har inte inträffat sedan februari 2012, då 300 elefanter sköts i en nationalpark i Kamerun.

Elefanterna sköts i närheten av en nationalpark där de spenderar torrperioden före regnen i april. Tragedin visar hur hotade elefanterna i Centralafrika är, skriver WWF.

Finska WWF:s naturskyddschef Jari Luukkonen poängterar vikten av att länderna nu tillsammans bekämpar tjuvskyttet i trakten. Framtiden för elefanterna i Centralafrika hänger på det, säger han till Yle Uutiset. Enligt honom ligger inte endast elfenbenet bakom tjuvskyttet.

- Elefanterna dödas inte för elfenbenets skull, utan av ren lust att döda.

Den så kallade CITES-konventionen (Convention on the International Trade of Endangered Species) fattade viktiga beslut för att minska handeln med elfenben på ett möte tidigare i mars i år. Värdlandet Thailand beslöt bland att sluta helt med elfenbenshandeln i landet.

Konventionen krävde bland annat att världens länder och speciellt problemländerna Kina, Filippinerna, Malaysia, Tanzania och Uganda presenterar tidsbundna planer för hur de tänker stoppa den olagliga handeln med elfenben, som hotar elefanternas fortlevnad i Afrika.