Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Misstänkt läcka i skatteförhandlingar

Från 2013
Uppdaterad 14.06.2013 17:29.
Bild: Lehtikuva / Sari Gustafsson

Det har uppstått ordväxling om vad som hände i kulisserna i samband med att regeringen gick in för att sänka samfundsskatten som företagen betalar.

På fackligt håll och inom oppositionen misstänker man att förhandsuppgifter om skattesänkningen läckte till arbetsgivarcentralen EK. Det skulle ha bidragit till att EK skärpte tonen mot facket i förhandlingarna om en central uppgörelse på arbetsmarknaden. De förhandlingarna strandade till sist.

Det är fackförbundet FFC:s arbets- och näringslivsdirektör Matti Tukiainen som står bakom beskyllningen. Han får stöd av centerpolitikern Kimmo Tiilikainen som kräver att saken utreds.

Statsminister Jyrki Katainen avfärdar påståendet som strunt.

- Det vore ganska osannolikt eftersom vi fattade de slutgiltiga besluten ett tag efter att arbetsmarknadsförhandlingarna strandat.

Tiilikainen hänvisar till att EK:s nya verkställade direktör Jyri Häkämies som tidigare näringsminister var en av statsminister Jyrki Katainens förtrogna. Häkämies förnekar detta och säger att man på arbetsgivarhåll inte kände till skattesänkningen i det skedet då lönesonderingarna bröts på onsdagen.

Diskussion om artikeln