Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Påven borde agera kraftfullt i pedofilskandalerna"

Från 2013
Uppdaterad 24.03.2013 20:58.
Påven Franciskus måste ta itu med sexskandalerna - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Den nya påven borde klart visa att han tänker göra något åt pedofilskandalerna. Det säger ett av de många offren för prästers sexövergrepp i USA. Samtidigt ifrågasätter man från aktivisthåll redan påven Franciskus villighet att reformera den katolska kyrkan.

- Om påven skulle visa beslutsamhet och säga till att det här inte tolereras, och offentligt bestraffa dem som har dolt övergreppen och dem som har begått övergrepp, så skulle det betyda mycket för offren, säger Becky Ianni.

Hon var själv i åttaårsåldern när församlingens nya charmiga präst i Alexandria, i delstaten Virginia, visade sig vara en pedofil.

- Han förgrep sig på mig i vår källare. Jag skulle sitta i hans famn och han våldtog mig med sina händer. Han förgrep sig på mig också i sakristian, och han hämtade mig från skolan. Jag var inte säker någonstans och det borde man få vara som barn, säger Ianni, och säger att hon kände sig som en smutsig liten flicka.

Hotade med helvetet

Hon vågade inte berätta om övergreppen för någon, eftersom prästen hade hotat med att hon hamnar i helvetet. Och han var ju så omtyckt, han åt middag i deras hem, lekte med barnen, åkte med på semesterresor och köpte familjens första färgtelevision, konstaterar hon.

De sexuella övergreppen fortsatte i flera år och under den tiden förvandlades hon till ett tystlåtet allvarligt barn som ville behaga alla. Hemma vid köksbordet pekar Becky Ianni på några gamla fotografier av sig själv som visar den här utvecklingen. På ett av fotona sitter hon käpprak med stora stirrande ögon i en soffa bredvid prästen. Det var de gamla bilderna som fick henne att börja bearbeta det som hon hade förträngt i nästan 40 år, berättar hon, och det blev en mycket tung process.

Stödorganisationer driver offrens sak

I dag är Becky Ianni aktiv inom organisation SNAP (Survivors Network of those Abused by Priests) som arbetar för dem som har fallit offer för pedofilpräster. Det är mycket vanligt att pedofiloffer först i fyrtioårsåldern vågar ta itu med det som har hänt dem, säger hon. Själv fick hon aldrig en möjlighet att som vuxen konfrontera församlingsprästen, eftersom han begick självmord.

Den katolska kyrkan i USA har hittills betalat 2,5 miljarder dollar i ersättning till pedofiloffren. Enligt vissa uppgifter har man ha identifierat 16 463 offer för prästers sexuella övergrepp sedan 1950-talet i USA.

I dag talas det mera öppet om pedofili, och barn är därför mera medvetna om faror, konstaterar Ianni. Men då det är fråga om personer som har en maktställning inom en religion så blir det genast svårare att anmäla förövaren, anser hon och avvisar samtidigt argumenten att det skulle bli ett slut på sexövergreppen om katolska präster fick gifta sig.

- Pedofiler är attraherade av små barn, om man är gift eller inte har ingen betydelse, säger Ianni.

Tveksamt om nya påvens reformiver

En färsk undersökning från Pew Research Center visar att 70 procent av de tillfrågade amerikanerna anser att påvens främsta prioritet borde vara att få ett slut på prästers sexuella övergrepp mot barn.

Men bland aktivisterna inom SNAP har förväntningarna på den nya påven ändå förbytts i en viss pessimism. Påven Franciskus lät den amerikanska kardinalen Bernard Law träffa honom, och Law hör till de kardinaler som har skyddat pedofilpräster, påpekar Becky Ianni. Det har också kommit fram att påven inte tog itu med övergreppen inom den argentinska kyrkan då han var ärkebiskop i Buenos Aires.

- Det här har krossat förhoppningarna att påven förstår den här krisen och tänker göra något, säger hon.

En annan amerikansk kardinal, Roger Mahoney, som också har anklagats för att ha dolt övergrepp mot barn, hörde till de kardinaler som fick välja den nya påven. Det är ytterligare ett tecken på att kyrkan inte är beredd att ställa skyldiga till svars, menar Becky Ianni.

Hon efterlyser inte bara att skyldiga bestraffas, och att man får en insyn i Vatikanens rapporter om pedofilfallen. Också barnskyddet borde lagstiftningsvägen förbättras i USA.

Diskussion om artikeln