Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nytt seniorboende byggs i Jakobstad

Från 2013
Verksamhetschef Inger Gripenberg och styrelseordföranden för föreningen Jakobstads Åldringsvänner, Georg Hannus
Bild: YLE/ Kjell Vikman

Föreningen Jakobstads åldringsvänner bygger nytt seniorboende men vill ha hjälp av staden Jakobstad.
Föreningen har köpt den Carpelanska fastigheten och tomten i centrum av Jakobstad men önskar att staden betalar inköpspriset, 210 000 euro i nästa års budget.

Under vårens lopp kommer föreningen att lämna in en anhållan om investeringsbidrag till Penningautomatföreningen (PAF), förhoppningen är att en tredjedel av investeringen kunde fås i form av stöd från PAF. Tidigast nästa år räknar föreningen med att PAF ger besked om stödet för det planerade bygget

-Det är viktigt att tomt- och byggnadskostnaderna hålls så låga som möjligt eftersom det påverkar hyresnivån säger Georg Hannus som är ordförande i föreningen Jakobstads Åldringsvänner. Hyrorna får inte heller enligt PAF vara alltför höga. Ifall tomtkostnaderna är jättehöga kan vi inte heller få det investeringsbidrag som vi hoppas på tillägger Hannus och han vill inte gå in på totalkostnaderna för projektet i det här skedet.

Åldringsvännerna bygger nytt

Programmet är inte längre tillgängligt

Åldringsvännerna har redan byggt senior - och demensboende i två etapper i centrum av Jakobstad och nu är det tredje och som det ser ut det sista skedet aktuellt.

-Den Carpelanska tomten ligger bra till strategiskt säger verksamhetschef Inger Gripenberg. De flesta bostäderna kommer att finnas i det nybygge som planeras på tomten. Det är ännu oklart vilka möjligheter det finns att utnyttja en renoverad mangårdsbyggnad för seniorboende men det behövs också allmänna utrymmen för de boende och kanske ett utdelningskök.

Inger Gripenberg räknar med att det tredje skedet kommer att betyda cirka 25 nya lägenheter och när det står klart om några år kommer man sammanlagt att ha cirka 85 lägenheter för seniorboende i centrum av Jakobstad.