Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

DNA-prov uteslöt två Veikko som Lenas pappa

Från 2013
Uppdaterad 27.06.2014 11:23.
Lena Hartvigsen
Bild: Lena Hartvigsen

Två DNA-prov och ett brev gav inget resultat, men sökandet efter en biologisk pappa fortsätter. Det handlar om identitet för Lena Hartvigsen från Tromsö i Nordnorge som söker den finska man hennes mamma träffade i Tromsö sommaren 1973.

Lena Hartvigsen
Bildtext Lena med sin familj i Tromsö.
Bild: Lena Hartvigsen

Lena Hartvigsen fortsätter söka sin österbottniska pappa

Programmet är inte längre tillgängligt

Hartvigsens mamma träffade Veikko på Rorbukta camping i Tromsö sommaren 1973. Mamman blev gravid men visste så lite om Veikko att hon aldrig lyckades kontakta honom. Det enda hon vet är att han var bilmekaniker från Karleby. Han hade ljust hår och var cirka 175 cm lång.

I höstas efterlyste Lena Hartvigsen honom i finländska tidningar och fick flera uppslag. Men ännu har hon inte hittat den rätta Veikko.

Hon har fått negativa svar på DNA-prov med två möjliga halvsystrar, en i Sverige och en i Karleby. En man från södra Finland hon hade kontakt med visade sig inte heller vara den rätta. Trots motgångarna har hon inga planer på att ge upp sökandet.

- Det vi ska göra nu är att fortsätta gå igenom listan, säger Hartvigsen.

Ännu har hon knappa tjugo tips på personer som kunde stämma in på beskrivningen. Nästa steg kan vara att fortsätta efterlysningen i Sverige, eftersom många finländare flyttade dit på 70-talet i jakt på arbete.

Fortsätter så länge det finns spår

Sökandet har varit både spännande och litet av en besvikelse. Det som driver Hartvigsen vidare är hoppet och tanken på att ett lyckligt slut kan finnas ett mejl bort. Så länge det finns spår att följa tänker hon fortsätta. Hennes familj är ett stort stöd i sökandet.

- Det handlar om identitet, svarar Hartvigsen på frågan om varför det här är så viktigt för henne.

Hon vill veta sitt ursprung. Det finns också en längtan efter den familj som hon kanske har någonstans. Dessutom vill hon att hennes pappa ska få en chans att lära känna sin norska familj och sina barnbarn.

Hartvigsen är glad över de många svar hon fått på tidningsannonserna och artiklarna som skrevs i höstas. Människor i Finland har skickat mejl med tips och information och visat intresse för hennes sökande.

- Om det finns någon som vet något är jag väldigt glad om de tar kontakt.

Redan i november ifjol berättade vi om Lena som söker sin pappa Veikko från Karleby.

Emelie Melin