Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Wessman: "Principiellt viktigt att skydda små deponenter"

Från 2013
Uppdaterad 25.03.2013 11:23.
Bildtext Roger Wessman tror inte på stor depositionsflykt i Europa
Bild: Yle

Främst stora deponenter - cypriotiska och utländska - drabbas av det färska avtalet mellan Cypern och dess lånegivare. När bankerna på ön i morgon väntas öppna kommer ändå många cyprioter att ta ut besparingar, bedömer forskningsdirektör Roger Wessman på Nordea.

- Även om mindre placerare inte drabbas av förluster, så har det ju nog naggat på förtroendet när de i en vecka har svettats, säger Roger Wessman på Nordea.

Wessman tror ändå inte på depositionsflykt i resten av Europa. Krisen i Cypern har inte orsakat någon stor oro i resten av världen, så reaktionen på det färska avtalet är säkert inte heller särskilt stor, bedömer han.

- I de flesta andra länder upplever man att de egna bankerna är i helt annat skick än de cypriotiska. Därför tror jag inte att det här leder till några större konsekvenser, i alla fall i det här läget, för resten av Europa, säger Wessman.

Den viktigaste förändringen jämfört med avtalet från förra veckan är enligt Wessman dels att man nu respekterar depositionsskyddet för små placerare, dels det att förlusterna koncentreras till stora deponenter i de banker som har gjort stora förluster.

- Det vill säga bankerna i Cypern har inte kollektivt ansvar för problemen, säger Wessman.

De som drabbas är enligt Wessman en "brokig" skara stora deponenter - cypriotiska och utländska företag och privatpersoner med över 100 000 euros depositioner.

Att mindre deponenter besparas är principiellt viktigt.

- Under krisen har man från EU:s håll försökt lugna ner läget med att försäkra att depositioner på upp till 100 000 euro är fullständigt tryggade. Den regeln tummade man ju nu lite på i samband med depositionsskatten som föreslogs i förra veckan.

Utmaningen för Cypern är nu att återställa förtroendet för sitt banksystem som är en betydande del av landets ekonomi.

Diskussion om artikeln