Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Höns är som småbarn, gulliga men krävande

Från 2013
Uppdaterad 26.03.2013 11:31.
Bild: YLE/ Tiina Grönroos

Det kan låta hur härligt som helst att ha några höns på gården. Visst, några få höns är lättskötta. Bara man kommer ihåg att det inte går att åka på en weekendresa och tro att de klarar sig på egen hand några dagar. De ska ha mat alla dagar, det ska städas, det behövs ett litet hönshus, det kan vara bra med stängsel, och då tillräckligt högt så att de inte flyger över och så ska man komma ihåg att räven tycker det är jättegott med höna och råttorna tycker hönsmat är mums. Så man får ofta en del extra husdjur på köpet. Plus eventuellt parasiter.

Sen ska man komma ihåg fågelinfluensan och att Finland - som enda land i Europa - envist håller kvar kravet om att hönsen ska stängas in från första mars till sista maj . Så inget uteliv för den frigående sprätthönan Agda före den första juni. Oberoende av hur soligt eller varmt det är.

Så det här är en lite annan syn på den lantliga idyllen. Vill man dessutom ha sina små söta hönor mitt inne i stan gäller det att vara extra noggrann med tillstånden. Och kom ihåg, grannen tycker kanske inte att dina höns är speciellt gulliga.

Mer om ämnet på Yle Arenan