Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Dekorera glaserade krukor

Från 2013
Uppdaterad 25.03.2015 07:41.
Pelargoner i vita krukor.
Bildtext Glaserad kruka med dekorfilmsmönster och påskhare.
Bild: Svenska Yle

Glaserade krukor är kanske inte de första man tänker på när man funderar på att pimpa ytterkrukor, men fyndar man enfärgade och litet tråkiga modeller billigt. Kanske står dom redan på fönsterbrädet.

Några enkla krukor och självhäftande dekorfilm för porslin, mer behövs egentligen inte. Med lite fantasi förvandlas krukorna enkelt till något mer. Det här är samtidigt betydligt enklare än att måla terrakottakrukor. Jag vågar lova att alla kan dekorera och få till ett snyggt resultat. Ett utmärkt litet projekt att göra tillsammans med barn. Och med snygga krukor på fönsterbrädet behöver man inte ha gröna fingrar!

Det här behöver du:

 • Dekorfilm/dekor folie för porslin
 • Penna
 • Sax
 • Vatten
 • Disktrasa / Papper
 • Ugn

Gör så här:

 1. Tvätta krukorna och låt torka.
 2. Bestäm mönster och rita ut det på baksidan av dekorfilmen. Klipp ut ditt mönster. Tänk spegelvänt om du gör bokstäver. Dekorfilmen finns i en mängd härliga färger, men mina krukor blev grafiskt svart-vita.
 3. Placera ditt utklippta mönster i en kopp med vatten, en bit i taget så att skyddspapperet på baksidan av foliebiten lossnar och kan dras av. Skyddspapperet glider av efter ett par sekunder.
 4. Klistra / Applicera mönsterbiten på krukan, stryk fast folien med fingrarna försiktigt inifrån och ut. Släta ut alla luftbubblor och torka bort allt vatten / fukt med en disktrasa / papper. Lägg nästa bit av mönstret i blöt, ta bort skyddspappret och klistra det på krukan.
 5. När mönstret är klart låt det torka till nästa dag. Härda sen dekorfilmen i ugnen i 180 grader i en halv timme. Sätt in krukorna i ugnen redan när den är kall och låt dem sedan också svalna i ugnen. Det kan var bra att kolla att ingen annan behöver ugnen på ett tag.
 6. Filmen tål inte diskmaskin, men nog vanlig handtvätt efter härdning.
 7. Krukorna är nu färdiga att användas.
Bild: YLE/Strömsö

Mer om ämnet på Yle Arenan