Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordkorea: Vi har missiler riktade mot USA

Från 2013
Uppdaterad 26.03.2013 10:44.
Bildtext Arkivbild
Bild: EPA / Rodong Sinmun

Nordkorea har riktat strategiska långdistansmissiler mot amerikanska militärbaser på Guam, Hawaii och USA:s västkust.

Enheterna är i stridsläge och redo att attackera, uppger Nordkoreas statliga nyhetsbyrån KCNA. Beskedet tros vara en reaktion på att amerikanska stridsplan har flugit i närheten av Nordkoreas luftrum. Nordkorea har redan tidigare hotat med en kärnvapenattack mot USA och grannlandet Sydkorea.

Sydkorea och USA ingick nyligen ett nytt avtal om att vid behov förena sina militärstyrkor så fort Nordkorea tar till stridsåtgärder.

Nordkoreas ledare Kim Jong-un har de senaste veckorna rest omkring mellan militärbaser, inspekterat militärövningar och hållit tal om att "utplåna fienden". Det råder ingen vapenvila mellan Nordkorea och Sydkorea.

- Vi hoppas att båda sidorna håller tillbaka så att spänningen lättar, säger Kinas utrikesminister Hong Lei i ett försök att lugna läget mellan länderna. Kina är det största landet som ännu är allierat med Nordkorea.

Trots att Nordkorea genomförde ett lyckat rakettest i december, tror inte experter att landet har tillräckligt utvecklad teknologi för att kunna rikta en kärnvapenattack mot USA:s fastland. Man tror däremot att missilerna mycket väl kan riktas mot militärbaser i Sydkorea eller Japan.

Diskussion om artikeln