Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

"Skippa kaffet och bli piggare!"

Från 2013
Uppdaterad 03.05.2016 12:02.
Bildtext Nina Westerback känner sig mycket piggare utan kaffe
Bild: Yle/Karin Filén

Kaffe, alkohol, rött kött, socker, ägg, spannmål, så gott som alla mjölkprodukter och sura frukter. Allt det undviker esbobon Nina Westerback i sin ayervedafasta.

Kostrådgivaren Nina Westerback tyckte att hon mådde ganska bra, men hade problem med sin hy som var torr och rödflammig. Hon har länge varit intresserad av den uråldriga indiska läkekonsten ayerveda, som har meditation och rätt kost som viktiga delar, och är själv utbildad ayervedaterapeut. Westerback bestämde hon för att gå till en ayervedisk läkare för att få råd.

- Den ayervediska läkaren undersökte mig, tittade mig i ögonen och i munnen och konstaterade att jag är förgiftad. Hon menade att min lever inte mår bra och att jag är sur i kroppen, berättar Westerback.

Svåra råd att följa

Ayervedaläkaren gav kostråd som var tänkt som en livslång förändring av matvanorna, men det tyckte Westerback att verkade lite väl vidlyftigt så hon bestämde sig för en månadslång ayervedafasta i stället. Det är ju onekligen ganska svårt att lämna bort bl a spannmål, socker, mjölkprodukter - för att inte tala om kaffe!

Förutom en lång lista på livsmedel som hon skulle undvika fick hon också andra tips.

Programmet är inte längre tillgängligt

- Jag ska dricka rikliga mängder varmt vatten, för jag är ganska kall om vintern. Pressad juice gjord av morot, rödbeta och gurka ska jag också dricka varje dag. Den är faktiskt riktigt god. Dessutom ska jag meditera.

Nu snart en månad efter att hon inledde ayervedafastan undrar vi förstås om Nina Westerback tycker att hon mår bättre.

- En av de sakerna jag hade problem med var ju min hy, och den har nog blivit mycket bättre. Den är ännu lite röd, men nu är den mjuk och inte alls torr och fnasig som förut.

Det kära kaffet

Nina Westerback konstaterar till slut att man inte behöver gå till en ayervedaläkare för att förstå att man mår bättre av att göra vissa förändringar i sitt liv.

- Om jag skulle välja ett av råden skulle det vara att lämna bort kaffet. Först har man kanske huvudvärk i ett eller två dygn, men sen blir man superenergisk! Efter att jag har lämnat bort kaffet vaknar jag av mig själv varje morgon, innan väckarklockan ringer, och vad är bättre än det!

Snart är påsken här och då är Nina Weckströms fasta slut. Det hon först kommer att hugga in på är, paradoxalt nog, det hon har mått allra bäst av att undvika.

- Nog ska jag ta en kopp kaffe latte! Det har jag längtat efter, säger hon.