Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Kyrkoopea i Kimito i sommar

Från 2013
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Jyrki Linjama
Bildtext Jyrki Linjama har skrivit kyrkooperan Johannes Döparens födelse.
Bild: Saara Vuorjoki, 2007

En unik kyrkoopera ges i kyrkan i Kimito i sommar. Verket Johannes Döparens födelse är komponerad av Jyrki Linjama och ges den 7 juli. Det skrivs relativt lite modern kyrkomusik och Johannes Döparens födelse har hittills uppförts bara en gång tidigare i Finland.

Ursprungligen beställdes verket av österrikiska Carinthischer Sommer – musikfestspelen och gavs första gången 2010. Sedan dess har den drygt en timme långa operan framförts sex gånger i Österrike och en gång i Finland. Operan bygger på Bibelns berättelse om Johannes Döparen.

Verket är skrivet för flere olika instrument och sammanlagt fyra solister. I kyrkan i Kimito uppträder solisterna Ursula Langmayr, Tuula Paavola, Niall Chorell och Esa Ruuttunen.

I kyrkan i Kimito kommer solisterna enbart att sjunga och inte spela teater.

Enligt Katinka Korkeala, som är en av festspelens konstnärliga ledare, är operan både melodisk och dramatisk. Korkeala spelade violin i den niohövdade orkestern då verket hade premiär i Finland för ett drygt år sedan och hon deltar också i framförandet i Kimito i sommar.

Kyrko-operan kolliderar delvis med Baltic Jazz festivalen men arrangörerna räknar med att publiken räcker till för båda evenemangen.

Operan är en del av Kimitoöns musikfestspel trots att den egentliga festivalen ordnas först 9-14.7.