Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Stefan Kuni - kunnig folkmusiker

Från 2013
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Bild på Stefan Kuni
Bild: Maria Wegelius

I den lilla orten Brauneberg med Moseldruvor längs med sluttningarna står ordföranden för Finlands svenska spelmansförbund, Stefan Kuni, och pekar upp mot höjderna. Han berättar lika kunnigt och förtroget om olika druvsorter i Moseldalen, som om fiolstycken han just nu övar ur Finlands svenska folkdiktning med äldre dansmelodier, som har sitt ursprung i 1700-talets populärmusik ute i Europa. För österbottningen Kuni gäller för närvarande Åboländska och Västnyländska låtar, inspirerat av sommarens spelmansstämma i Pargas i juni.

Kulturtimmen: Inslag: 01.04.2013 Stefan Kuni och folkmusik red. Mi Wegelius

Programmet är inte längre tillgängligt

Kuni har spelat folkmusik ända sedan han var tretton, fjorton år. Familjens hus i Helsingby, Korsholm brann ner och flytten in till Vasa fick hans föräldrar att vilja distrahera honom från stadslivets mindre positiva frestelser och han fick gå till moderns kollega för spellektioner i samma trappa. Också Stefans farfar, folkskolläraren Theodor Kuni, spelade fiol.

Flera yngre med

Alla typer av folkmusik är lika värdefulla, säger Stefan, som i egenskap av ordförande månar om en rik variation och bra återväxt. De senaste åren har en viss återväxt setts, men den kunde vara större, säger Kuni, som ändå tycker att det inte ser helt mörkt ut. Kurser varje sommar tillsammans med Wegeliusinstitutet har varit populära.

Frihet i musiken

Det att man själv får hitta på var man sätter ut ornament i folkmusiken, en drill här och ett förslag där, gör att Kuni tror att bidrar till att många tilltalas av folkmusiken. Om det är någon som tycker att folkmusik är för lätt, säger Kuni sig kunna leta fram stycken som är en utmaning också för klassiska musiker.
Friheten innebär även att man ibland får komma överens om vem som spelar melodin, vem som ackompagnerar. Man har olika roller och det blir en kommunikation inom musiken när det fungerar som bäst, vilket kan leda till oförglömliga stunder, säger Kuni, som främst värdesätter samspelet.

Pargas och Vasa

Förutom spelmansstämman i Pargas i sommar, deltar Finlands svenska spelmansförbund i höst för fjärde året i rad i en folkmusikfestival i Vasa, Vasa Folk. Det är Stefan Kuni och hans folkmusikgrupp Trinda som i samarbete med andra finlandssvenska folkmusikaktörer det sista veckoslutet i oktober ordnar denna tredagars festival med folkmusikgrupper från de nordiska länderna.

Redaktör: Mi Wegelius