Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Marita Gleisner - en tystlåten flicka som ville studera

Från 2013
Uppdaterad 21.09.2015 15:34.
Författaren Marita Gleisner
Bildtext Författaren Marita Gleisner
Bild: Ann-Sophie Sandström

Författaren Marita Gleisner är född strax efter kriget, och började skriva i början av 1990-talet. I det skedet var hon över fyrtio och hade hunnit vara verksam inom flera olika branscher - och hon hade flyttat från Österbotten till södra Finland och tillbaka igen.

- Jag var mycket tystlåten som barn, berättar Marita Gleisner. Jag tror inte jag sa ett enda ord i skolan under de första två åren.

Marita föddes i byn Socklot, som numera hör till Nykarleby, år 1945 - alltså genast efter kriget, och hon hade sex yngre syskon. Hon visste redan som liten att hon ville bort från hembyn, att hon ville ut i världen.

- Men jag visste inte vart, för jag hade aldrig varit nånstans.

Allra helst hade Marita velat gå i samskola och bli student - och sedan kanske utbilda sig till läkare.

- Men jag fick inte gå i samskolan, för jag var ju flicka. Man skulle väl gifta sig och få barn, säger hon.

Efter att ha jobbat ett år som barnflicka i Nykarleby sökte Marita som 15-åring till Yrkesskolan i Vasa för att utbilda sig till frisör., och när hon väl hade blivit antagen var det inte längre någon som försökte hindra henne från att flytta hemifrån.

Efter utbildningen fick Marita jobb som frisör i Sibbo, och något år senare gifte hon sig och flyttade till Borgå.

Marita Gleisner kom sig alltså bort hemifrån, och ut i världen. Och medan hon bodde i Borgå förverkligades en annan av Maritas barndomsdrömmar i och med att hon skrev studenten våren 1980.

- Jag hade nog velat studera vidare, men det var inte möjligt eftersom jag skilde mig och flyttade tillbaka till Österbotten och blev ensamförsörjare, berättar Marita.

Det här var en bidragande orsak till att Marita Gleisner i början av 1990-talet bestämde sig för att bli författare.

- Jag bodde ensam i Smedsby efter att ha skilt mig från min andra man, och jag behövde en utmaning eftersom jag inte hade någon möjlighet att studera, berättar Marita. Dessutom var jag rädd att jag skulle bli deprimerad, så jag satte mig ner och började skriva, fortsätter hon.

- Jag var mycket målmedveten, och inställd på att skriva tills jag skulle få en bok utgiven. Och jag tänkte inte ens på att jag skulle ha varit för gammal för att debutera, trots att jag var över fyrtio.

Böcker av Marita Gleisner:

För vuxna

1992 Harlekinburen
1994 Kameleontkvinnan
1997 Salamanderboulevarden
1999 Alabasteroxen (deckare)
2006 Lydia Light (deckare)

För barn och ungdom

2003 Våren med Kejsarn
2004 Faster Nadjas gata
2009 Festen är min

Katten Kiara
Bild: Marita Gleisner (privat foto)

I dag bor Marita Gleisner i Vassor, i Korsholm, tillsammans med maken Bernt. De har varit gifta i 19 år. I hushållet finns också den randiga katten Kiara (på bilden), som är en mycket viktig familjemedlem.

Marita Gleisner skulle nu för första gången i sitt liv kunna tillåta sig att ta det lite lugnare, eftersom hon faktiskt är pensionär. Men nog tycker hon ändå att hon borde skriva - och hon har flera skrivprojekt på gång. Hon säger att hon är nöjd med livet, och till och med lycklig,

- Jag har lärt mig att livet inte alltid behöver vara en kamp, men jag lärde mig det ganska sent, säger Marita Gleisner. Fast nog kämpar jag kanske fortfarande - inte mot, utan med livet.

Samtal om livet med Marita Gleisner sändes första gången den 28.03.2013

Samtal om livet: 28.03.13 Marita Gleisner (webbversion utan musik)

51:39

Mer om ämnet på Yle Arenan