Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Skärtorsdag betyder renhet

Från 2013
Amanuens Meta Sahlström
Bild: YLE/Sofi Nordmyr

Amanuens Meta Sahlström på Österbottens traditionsarkiv besökte God morgon Österbotten och berättade om våra påsktraditioner som hängt med länge. Memma, ägg och videkissor är exempel på traditioner som fortfarande finns med i dagens påskfirande.

Meta Sahlström om påsktraditioner

Programmet är inte längre tillgängligt

- Våra påsktraditioner här i Österbotten är ganska lika jämfört med resten av landet. Om jag ska peka ut något extra för Österbotten så är det påskbrasorna och påskillet, säger Sahlström.

Skärtorsdag betyder renhet. Det kommer från historien om att Jesus tvättade lärjungarnas fötter på skärtorsdagen.
- Vi har inga speciella traditioner på skärtorsdag. Tidigare så inledde man påsken med en gudstjänst där man använde trasor så att klocklangen dämpades. Det heter dymmel och därför kallas det för dymmelonsdagen, säger Sahlström.

Tidigare gällde det att hålla sig lugn på långfredagen. Därifrån kommer också uttrycket om att långfredagen känns så lugn.
- Vi skulle komma ihåg Jesu lidande på korset. Man fick inte ens laga mat. Därifrån kommer memma som kan ätas kallt, säger Sahlström.

Julfreden har vi kvar men tidigare förkunnades också påskfred.
- Det gjorde att man fick strängare straff om man gjorde något på påsk. Först 1999 tillåtet att göra något nöjesinriktat på långfredagen, säger Sahlström.

Att man äter ägg kommer ursprungligen från fastan. Först på påsken fick man börja äta ägg.