David Bowie - samlande stilikon
Vem är David Bowie egentligen? Ett märkesnamn eller ett samlingsnamn för de alter egon han skapade under 60, 70 och 80-talen: Major Tom, Ziggy Stardust, Aladdin Sane och The Thin White Duke? Eller är han som Geoffrey Marsh påstår bara en konstruktion, en uttolkare?
Geoffrey Marsh borde kunna sin sak eftersom han är en av intendenterna bakom utställningen "David Bowie is" som nu är aktuell på Victoria & Albert Museum i London. Något klart svar på frågan om vem denne hemlighetsfulle gestalt egentligen är erbjuder utställningen inte, men däremot bjuder den på en rundvandring genom Bowies eget arkiv. En fantastisk rundvandring via vilken vi kommer rockstjärnan in på livet, även om det personliga förblir privat.
Privatpersonen föddes som David Robert Jones den 8 januari 1947 i Brixton, men rockstjärnan såg dagens ljus först aderton år senare. Ett officiellt brev låter nämligen utställningsbesökaren få veta att David år 1965, efter påtryckningar från sin manager, ändrade efternamnet till Bowie - inspirerad av en smäcker kniv med ett långt knivblad, en s.k. Bowie-knife.
Hängiven samlare
Geoffrey Marsh har varken träffat eller talat med David Bowie, men i New York har han en mycket duktig arkivarie som tar hand om den enorma samlingen med dräkter, prylar, fotografier, sångtexter och mycket annat - Bowie sparar tydligen på allt och lär också ha en egen databas för arkivering. Museet fick fria händer och det enda kravet var att arkivarien tilläts checka att alla fakta stämmer.
Rockmusikers självbiografier har de senaste åren visat sig vara stora kommersiella framgångar och bland andra Keith Richards, Patti Smith, Mötley Crue och Guns & Roses-gitarristen Slash har gått på djupet och erbjudit en inblick i sina liv. Men den heliga graalen för bokförläggare förblir David Bowies självbiografi. Alla är intresserade av att köpa rättigheterna till den boken!
För ett antal år sedan lovade Bowie skriva en slags självbiografi på basen av 100 föremål ur sitt personliga arkiv, men den här utställningen torde tillfredsställa det behovet - trots att han inte själv skrivit texterna.
Mode från Mars
Det roligaste med utställningen är att man får studera Bowies ikoniska ‘glamrock- dräkter på nära håll. Scenkläderna är i ovanligt fint skick och man ser tydligt hur influerad han i början av 70-talet var av japansk kabuki teater, samurajer och modedesignern Kansai Yamamoto. Men eftersom Bowie inte hade råd att anlita Yamamoto var det den 19-årige Freddie Burretti som fick skapa Ziggy Stardusts sexuellt tvetydiga scenkläder. Bandet ”The Spiders from Mars” bar i sin tur dräkter som påminde om det våldsamma gänget i Stanley Kubricks filmatisering av ”A Clockwork Orange”.
Modeskapare som Dries van Noten och Jean Paul Gaultier har sedan länge haft en förkärlek för den skarpa, slätstrukna, snitsiga ”1920-talets Berlin”-stil som Bowie identifierade sig med när han turnerade med Station to Station.
Utställningens andra intendent Victoria Broackes har lagt märke till att modevälden i år låtit sig inspireras av utomjordingen Ziggy Stardust. Hans röda hockeyfrilla gör comeback, androgyna modeller som australiensaren Andrej Pejic är populärare än någonsin och Kate Moss har redan två gånger poserat i Bowieinspirerade modebilagor. När supersmala Kate Moss skulle fotograferas i den utstyrsel som Bowie bar i Life on Mars fick byxorna läggas ut i midjan eftersom David var ännu smalare…
Enbart för fans?
Även den som bara är måttligt road av populärkultur kan förmodligen njuta av den musikaliska fest som Victoria & Albert Museum inbjuder till. Och det handlar ju inte bara om musik och glamorösa dräkter, Bowie har trots allt även medverkat i ett tjugotal filmer.
‘David is’ kunde ha blivit en hyllning till en 66 årig f.d. rockstjärna. Många trodde att han gått i pension efter hjärtattacken år 2004 och det blev faktiskt en paus på tio år innan han plötsligt i januari, på sin egen födelsedag, släppte en singel och meddelade att en ny skiva var på väg.
På Victoria & Albert Museum kände man inte till den PR kuppen i förväg, men man har knappast något emot att plattan ”The Next Day” nu toppar albumlistorna i 40 länder. David Bowie eller David Jones har än en gång bevisat att det är den kameleontiska förmåga att förnya sig som gjort honom till en av rockmusikens verkligt stora stjärnor. En stjärna som förblivit en gåta inslagen i ett mysterium och inlindad i ett enigma - för att citera Winston Churchill.
Redaktör: Albert Ehrnrooth