Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

60 skolor färre i Svenskfinland – se karta

Från 2013
Uppdaterad 09.09.2013 10:20.

Kommunerna har skurit ner i skolnätet med hård hand och på bara åtta år är det över sextio svenskspråkiga skolor som har lagts ner eller slagits ihop med andra skolor. I flera kommuner har fem eller flera skolor försvunnit under perioden 2005-2012.

Mest har det sparats in på skolnätet i Borgå och Kristinestad där fem skolor har fått stänga under de här åren. I Borgå har dessutom två skolor slagits ihop med andra skolor.

Totalt handlar det om 42 svenskspråkiga skolor som har lagts ner och 19 som har slagits ihop med andra skolor. Bland de skolor som har lagts ner är merparten byaskolor med under 50 elever.

Skolor som lagts ner eller slagits ihop med en annan skola 2005-2012

På grund av ändringar i i Googles karttjänster fungerar kartan inte längre och den har därför tagits bort från artikeln 21.8.2020.

Om du bara vill se de skolor som lagts ner finns det en knapp i kartans övre högra hörn. Sammanslagningarna kan till exempel handla om lågstadieskolor som slagits ihop med en högstadieskola. Elevantalet inkluderar också förskoleelever om det fanns sådana i skolan. Kartan finns också i version optimerad för pekskärmar.

Under samma period är det bara fyra nya svenskspråkiga skolor som har grundats. Av dem är en på Åland och de övriga på finskspråkiga orter; Lahtis, Kervo och S:t Karins.

Ser man på hela Finland är nedskärningarna omfattande. Kring 100 grundskolor och gymnasier stänger sina dörrar varje år och i dagens läge har kring två tredjedelar av alla byaskolor har försvunnit.

Läs också: