Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Översvämningarna tynger Kristinestads ekonomi

Från 2013
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Lappjärds uf är omringad av vatten
Bild: YLE/Mira Myllyniemi

Höstens översvämningar kostade Kristinestad 500 000 euro. Det var en av orsakerna till att bokslutet blev dryga två miljoner euro på minus. I fortsättningen borde staden reservera pengar för liknande oförutsedda utgifter, säger stadsdirektören Riitta El Nemr.

Riitta El Nemr är stolt över att Kristinestad är Finlands första Chittaslow stad
Bild: Yle/ Ann-Sofie Långvik

Översvämmningarna tynger Kristinestads bokslut

Programmet är inte längre tillgängligt

- Vi borde varje år reservera en halv miljon euro för oförutsedda utgifter i budgeten, som till exempel översvämningar. Nu har vi igen fått varningar om att det kan bli svåra översvämningar i Österbotten. Så alltid några hundratusen måste man ha för överraskningar, det kommer jag också att föreslå för fullmäktige när vi ska göra upp budgeten, säger Riitta El Nemr.

De dåliga resultaten i Kristinestad beror också bland annat på att staden fick mindre skatteinkomster och mindre i statsandelar än vad som var budgeterat. Det ackumulerade underskottet är 723 000 euro.

- Nu har vi ätit upp överskottet som vi hade och är 700 000 euro på minus, säger El Nemr.

Stadsdirektören tillsätter i dag, torsdag, eller genast efter påsk en arbetsgrupp som ska komma fram med konkreta åtgärdsförslag för hur ekonomin ska balanseras fram till 2016.

- Vi måste plocka fram olika förslag, olika alternativ hur vi kan göra verksamheten effektivare och spara pengar, säger Riitta El Nemr.