Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Orvar, stenkakorna och Kaffekvarnen

Från 2013
Uppdaterad 06.05.2013 21:46.
Orvar Hansson och Mårten Holm.
Bildtext Orvar Hansson, med Mårten Holm bakom ryggen.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

Orvar Hansson bor Vänersborg i Sverige. Han är i Finland ofta. Han kör långtradare och är nu här med fisk och skaldjur. Och för att berätta om synnerligen udda stenkakor i Kaffekvarnen. Radion är alltid påslagen i Orvars bilar och genom den kom han kan i kontakt med Kaffekvarnen och Mårten Holm.

- Vi tänkte vi skulle hitta på någonting, bjuda på stenkakor som inte finns och ännu inte hörts i Finland, och kanske aldrig på radio i Sverige heller, säger Orvar. Sagt och gjort och samarbetet fortsätter.

Orvar och Mårten träffas för att prata stenkakor och Kaffekvarnen. När de tar en paus i arbetet passar de på att prata om stenkakor, rariteter och underligheter, grammofoner och gravyrverk, skivbolag och artister. En fluga i taket blir förvirrad med mindre.

Reklam i Kaffekvarnen - varför inte?

Kaffekvarnen: Orvar och Bolinder Munktell reklam Fritz Westerberg 3 feb 1946

Programmet är inte längre tillgängligt

- Den där traktorreklamen från 1947 kunde vi ju spela. BM Viktor finns ju inte som varumärke mera. Och den är ju gjord på västgötska och det ovanligt. Det var mest bara skåningar och stockholmare som fick göra traktorreklam. Västgötska ville ingen höra.

Orvar överräcker inga visitkort.
- Jag kan presentera mig som lastbilschaufför och radioprofil i Finland numera, säger han och skrattar hjärtligt.

Han har jobbat som mekaniker, byggarbetare, spelat bas och dragspel i orkestrar och mycket annat. Och samlat stenkakor. Många och länge. En tid hade han den största samlingen Ernst Rolf-inspelningar.

- Numera köper jag inspelningar jag ser och bara måste köpa, antingen för att hålla dem själv eller för att göra en ljudfil av dem och sälja eller ge dem vidare till andra samlare. När man ser rariteter för några euro kan man ju inte låta bli. Vissa av dem kan vara värda flera hundra.

Och så måste Orvar berätta om en rysk stenkaka han nyss hittat, ett ensidigt graverat exemplar från 1901 i prima skick.

Dyra och slitna kakor

I Finland var det länge inspelningar på tyska och engelska som dominerade i skivhyllorna. Stenkakorna var dyra och de inhemska produktionerna få. I Sverige såldes mycket på svenska. Men också där var skivorna dyra och i många hem var skivsamlingen liten och samma inspelningar vevades om och om och om igen.

- Så var det nog i de flesta svenska hem också. Och det gällde främst dragspelsmusiken, säger Orvar, ler och skakar på huvudet.

Han har sett stenkakor som verkligen fått ge allt. Armarna på de gamla grammofonerna var tunga och de flesta brydde sig heller inte om att byta stift innan det brast eller helt tog slut.

Orvar använder inte bomullshandskar. Det finns samlare som gör det, men för Orvar räcker det med det hantera dem rätt. Stenkakor går lätt sönder, de repas och slits. Men utseendet kan bedra. Stenkakor som ser ut som skärbräden kan vara fullt spelbara.

Fakta, stift och anekdoter

Orvar Hansson vid en mikrofon
Bildtext Orvar Hansson i studion.
Bild: Mårten Holm

Årtal, artister, skivmärken, grammofoner, stift och producentnamn flyger och far mellan Mårten och Orvar. Det finns intressanta inspelningar, historia och anekdoter för åtskilliga Kaffekvarnar. Nej, allt kommer inte att höras i radioapparaterna. Stenkakorna och historierna kring dem är inte alltid uppbyggliga berättelser för hela familjen, de är heller inte lämpade för känsligare vuxna. Inte de historier som Orvar och Mårten byter med varandra.

Som fluga i taket är jag lite trött i huvudet efter bara en kort stund med Orvar och Mårten. Det är mycket fakta, mycket teknik, mycket historia. Mycket humor också, tack och lov! Det här är bönorna i Kaffekvarnen, råmaterialet.

När jag hörde om att Kaffekvarnen för en ständigt återkommande gäst blev jag lite konfunderad. Gäst? I flera program? Kaffekvarnen är ju Mårtens! Men några minuter med Orvar Hansson övertygar. I allt hans teknik-, samlar- och historiesnack är det kärleken till den gamla musiken som ger skärpan. Det är musiken som gör det mödan värt att samla, resa, läsa och lära.

Orvar Hansson hör du prata stenkakor med Mårten Holm i Kaffekvarnen, Radio Vega på lördagar kl. 14.06 med repris på onsdag kl. 10.05.