Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Eleverna trivs i fördomsfri skola

Från 2013
Uppdaterad 09.04.2013 11:18.
Bildtext Årskurs 3 - 4 i Taalintehtaan koulu.
Bild: Yle/Monica Forssell

En skola där alla behandlas som jämlika är trevlig att gå i. Det tycker eleverna i Taalintehtaan koulu på Kimitoön.

Skolan belönades nyligen av Finlands röda kors, Åbolands distrikt, för sitt arbete för jämställdhet och tolerans.

- Utmärkelsen betyder mycket för oss och stärker oss i tron på att vi gör ett gott jobb, säger rektor Erkki Hakola.

En fjärdedel av eleverna kommer från Estland

Den fördomsfria, internationella prägeln är inget som skolan aktivt strävar efter eller försöker profilera sig med men av olika orsaker har nästan en fjärdedel av skolans elever i dag estniska som modersmål, några är romer och ett par barn kommer från familjer med både svenska och finska som hemspråk. Förutom helt finskspråkiga elever har skolan också en elev med italiensk bakgrund. Totalt har skolan 35 elever.

Frågor kring olikhet, jämställdhet, fördomar och respekt kommer upp på ett naturligt sätt i skolan och trots elevernas olika utgångslägen är en utmaning med tanke på undervisningen är olikheterna också en stor rikedom, säger Erkki Hakola.

Paradoxalt nog kanske jämställdhetsfrågor till och med aktualiseras naturligare i en skola där eleverna kommer från olika länder eller ser annorlunda ut.

- Alla barn och alla mänskor är olika men det kommer man inte alltid att tänka på om alla talar samma språk eller har samma hudfärg. Ändå är frågor om jämlikhet och respekt för varandras olikheter lika viktiga i en till synes homogen grupp som i en heterogen grupp, förklarar rektorn.

God anda i skolan

En utomstående lägger snabbt till den goda andan i skolan. I klassrummen är det lugnt och stilla och många jobbar parvis i de sammanslagna klasserna. I skolan undervisas årskurserna 1 – 6 i tre sammanslagna klasser.

Eleverna berättar att det är trevligt att gå i den finskspråkiga skolan i Dalsbruk.

- Alla är artiga här, säger Raineri Nyman i åk fem. Och alla får alltid vara med och leka berättar Alice Medvedev som går i ettan. Ingen lämnas ensam här, inflikar andraklassaren Anna Vähätalo.
- Till och med maten är alltid jätte god, försäkrar klasskompisen Elina Haanpää. Ibland kan det vara någon smak som man är ovan vid men alla smakar alltid!

Olika kulturer en utmaning för lärarna

Olika språk och kulturer under samma skoltak ställer en del krav på själva undervisningen ovh Merja Salomaa som är en av lärarna i skolan säger att man måste beakta att ett barn som inte har finska som modersmål inte alla gånger kanske förstår vad som sägs. Med hjälp av olika slags undervisningsmaterial och lättare läxor försöker lärarna i alla fall se till att alla hänger med.

Det kan också vara väldigt frustrerande för ett barn om omvärlden inte förstår vad hon eller han menar.

- Då gäller det att visa att allt är bra. En klapp på axeln och ett vänligt leende inger trygghet och ett tryggt barn lär sig bättre, förklarar Merja.

I Taalintehtaan koulu får barnen med estinskt ursprung undervisning i estniska i skolan. Alla eleverna får också undervisning i svenska redan från första klass.