Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stora skillnader mellan pensionerna för män och kvinnor - se karta

Från 2013
Uppdaterad 05.09.2013 12:34.

Varje månad får de manliga pensionärerna i snitt 352 euro mera än kvinnorna. Skillnaden mellan könen varierar ändå stort beroende på kommun och som mest kan männen till och med få dubbelt högre pension än kvinnorna.

Den interaktiva kartan finns inte längre tillgänglig och har därför tagits bort från artikeln 20.8.2020.

Största skillnader

1. Grankulla, kvinnorna 48 %
2. Kumlinge, kvinnorna 60 %
3. Brändö, kvinnorna 62 %
4. Kökar, kvinnorna 63 %
5. Esbo, kvinnorna 65 %
6. Mariehamn, kvinnorna 66 %
7. Sottunga, kvinnorna 67 %
8. Lemland, kvinnorna 68 %
9. Vårdö, kvinnorna 68 %
10. Kaskö, kvinnorna 69 %

År 2011 låg den genomsnittliga pensionen för män på 1 610 euro per månad medan kvinnorna fick nöja sig med 1 258 euro. Enligt Pensionskyddscentralens uppgifter var skillnaderna störst i Grankulla och minst i Tervo i Norra Savolax. I Grankulla var kvinnornas pension 48 procent av männens. Siffran för Tervo var 96 procent.

Överlag är kustremsan och de åländska kommunerna välrepresenterade i statistiken över stora pensionsskillnader. Bland de tio kommuner med största skillnader i pension ligger sju stycken på Åland. Minst är skillnaden i norra och östra Finland.

Faktorer som förklarar statistiken är bland annat skillnader i lön och antal år i arbetslivet. Jämställdhetsexperten Marianne Laxén säger till Yle Nyheter att den markanta skillnaden i Grankulla hänger samman med att många kvinnor där har jobbat gratis hemma, alternativt jobbat deltid, i synnerhet medan barnen varit små.

Nyblivna pensionären Christina Markelin i Grankulla jobbade under alla yrkesverksamma år i en kvinnobransch med låg lön. Trots att hon jobbade ända tills hon fyllde 68 lyckades hon inte få upp pensionen till "manlig" nivå.

- Jag klarar mig ändå mer än utmärkt på min pension, eftersom jag är änka och får änkepension, konstaterar Markelin.

Åland välrepresenterat i topp

På tio-i-topplistan över de största skillnaderna återfinns många skärgårdskommuner. På andra plats efter Grankulla hittar vi åländska Kumlinge. Kommundirektör Jim Eriksson tror att förklaringen ligger i jordbruksnäringen, som tidigare har dominerat i kommunen.

- I jordbruksfamiljerna jobbade kvinnan lika hårt som mannen, men ofta utan officiell lön, konstaterar Eriksson.

Näringsstrukturen är i dag helt annorlunda och Eriksson tror därför att pensionsskillnaderna utjämnas med tiden. Marianne Laxén är däremot mer tveksam när det gäller en utjämning överlag.

- Vi vet att löneskillnaderna fortfarande är stora, och det sätter sina spår i pensionerna ännu långt in i framtiden.

Hur kommer det sig då att de största pensionsskillnaderna verkar finnas i Svenskfinland? På den frågan har Laxén inget svar.

- Det vore ett utmärkt ämne för en akademisk undersökning, säger hon.

Läs också:

Diskussion om artikeln