Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Grankullafruar får pensionen ur mannens plånbok

Från 2013
Uppdaterad 02.04.2013 11:15.
Daghem i Grankulla.
Bildtext Hemmamammor träffas på öppet daghem i Grankulla.
Bild: YLE/Rose-Marie Sundström

I Grankulla är kvinnans pension inte ens hälften av mannens. Skillnaden är den största i hela landet och kan förklaras med att många i Grankulla väljer att stanna hemma med barnen. Har du som kvinna en plan B för din framtida ekonomi?

Kolla på kartan hur stora pensionskillnaderna är i din hemkommun!

På Parkgrändens daghem är påskpysslandet i full gång. Barnen har bänkat sig framför ett långt bort där pysselmaterialet är utspritt. Färgade papper klippta i små blommor eller kycklingar, lim och tuscher.

Många föräldrar har kommit hit för att delta i pysslandet. Tvåbarnsmamman Noora Laaksonen hjälper sin dotter Klara att limma figurer på ett ägg i klippt ur kartong.

- Det överraskar mig inte att kvinnornas pension är så mycket lägre här i Grankulla. Här har många valt att bli hemmafruar och då samlas det inte mycket pension, säger Noora Laaksonen.

Bild: YLE/Rose-Marie Sundström

Till döden skiljer oss åt?

Bredvid Noora sitter Daniela Salo som också hon har deltagit i pysslandet. Daniela jobbar deltid och är resten av tiden hemma med sina barn.

- Det fungerar bra för barnen men inte så bra ekonomiskt, skrattar Daniela.

Jag frågar henne hur förberedd hon är på en eventuell livsförändring som till exempel skilsmässa.

- Säkert inte så bra svarar hon med ett skratt.

Bild: YLE/Rose-Marie Sundström

- Antagligen är det så att de som unga väljer att stanna hemma med barnen inte tänker på vad en eventuell skilsmässa skulle innebära. I värsta fall inser man sin situation först då man blir pensionerad eller skiljer sig och märker att plånboken gapar tom, säger mamman Liisa Toivanen

Plan B: Klara överenskommelser

Jessica Jensen har genomgått en skilsmässa för sex år sedan. Hon hade ändå börjat tänka på sin framtida ekonomi redan i ett tidigt skede.

- Jag började pensionsbespara när jag var ganska ung. Sedan när jag blev gravid var det klart att min man tar över pensionsbetalningarna, berättar Jessica.

Jessica ville inte uppmana folk att bli cyniska när det gäller äktenskap. Men hon tycker ändå att det är bra att ha klara överenskommelser redan innan man börjar fundera på graviditet.

- Till exempel att den tid den ena jobbar i hemmet kompenseras av den andra som jobbar utanför hemmet genom en privat pensionsinbesparingsplan, säger Jessica.